Μυστικά…

Σύμφωνα με τον Serge Tisseron ένα μυστικό έχει πάντα την πηγή του σε ένα ισχυρό τραυματικό γεγονός που αφορά μεγάλα ζητήματα στην ζωή του ανθρώπου όπως τις συνθήκες γέννησης του, τις συνθήκες ανατροφής του την καταγωγή του και ίσως συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού. Υπάρχουν τα ιδιωτικά μυστικά, τα συλλογικά μυστικά που αφορούν μια ομάδα ή κοινότητα και σχετίζονται με μαζικές καταστροφές, βομβαρδισμούς, σεισμούς, κτλ.

Λέει λοιπόν ο Tisseron ότι πίσω από κάθε μυστικό βρίσκεται ένα τραύμα, μια  βαθιά αγιάτρευτη πληγή που «πυορροεί». Το τραύμα ήταν τόσο μεγάλο που το άτομο που το βίωσε δεν το επεξεργάστηκε και στην υπόλοιπη του ζωή το διαχωρίζει από όλες τις υπόλοιπες ψυχικές του λειτουργίες. Έτσι μένει ζωντανό στην μνήμη του καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του.

Όσο το μυστικό κρύβεται περνά ψυχικά στη ζωή των παιδιών, που σκέφτονται ότι οι γονείς τους κάτι τους κρύβουν κάτι σοβαρό και προσπαθούν συνέχεια να μαντέψουν τί είναι. Τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν τις  ακατανόητες συμπεριφορές των γονιών τους  και πλάθουν ιστορίες για να εξηγήσουν αυτές τις ακατανόητες συμπεριφορές. Το παιδί αυτού του γονέα προσπαθεί να αναπλάσει με όποιον τρόπο μπορεί εικόνες για αυτά που ο γονέας του δεν του έχει πει, για αυτά που δεν του έχει μιλήσει. Προσπαθεί να δώσει νόημα σε αυτά που βιώνει. Μπορεί να εκδηλώσει  σωματικά συμπτώματα , άγχη, φοβίες , μαθησιακές δυσκολίες , ή να κάνει πως δεν καταλαβαίνει.

Όσοι έζησαν το μυστικό δεν μιλούν για αυτό ή δεν μπορούν να μιλήσουν για αυτό. Στην επόμενη γενιά τα γεγονότα γίνονται «ακατανόμαστα» αφού το περιεχόμενο τους δεν είναι γνωστό. Το παιδί όταν ενηλικιωθεί βιώνει αισθήσεις, συναισθήματα ή εικόνες που δεν μπορεί να εξηγήσει. Το μυστικό όταν είναι βίαιο ή τραυματικό και το περιβάλλον δεν μπορεί να στηρίξει το παιδί για την αφομοίωση του τότε το τραύμα δεν μπορεί να αφομοιωθεί πλήρως.

Τα οικογενειακά μυστικά λέει o Tisseron έχουν δύο πύλες. Η μια οδηγεί στο τραύμα δηλαδή στον εσωτερικό ψυχικό κόσμο του ατόμου και η άλλη στον τρόπο που η κοινωνία  χειρίζεται τις καταστροφές  και τα ψέματα που την μαστίζουν. Συνδέονται λοιπόν  όχι μόνο με την προσωπική ιστορία του ατόμου αλλά και με την κοινωνική οργάνωση και την κουλτούρα.

Από το βιβλίο ¨Οικογενειακά μυστικά» Serge Tisseron, εκδόσεις Άγρα.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Psychotherapist-Family therapist

Σπούδασα Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Online and Distance Education (MA) και δημιούργησα την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκλήρωσα την τετραετή μου μετεκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου. Στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης μου εκπαιδεύτηκα στο Solution Focused Therapy απο το ΒRIEF Institute – London. Eπιπλέον έχω ολοκληρώσει το advance training course in Non-Violent Resistance από το School of Non Violent Resistance – Ισραήλ. Η προσέγγιση μου είναι συστημική αλλά συμπληρώνεται παράλληλα από εργαλεία άλλων σχολών ψυχοθεραπείας στις οποίες έχω εκπαιδευτεί με σκοπό να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική, ολιστική αλλά και εξατομικευμένη προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στην μοναδικότητα και στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού, οικογένειας. Ασχολούμαι με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είμαι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Στόχος μου να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική και ολιστική προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού και της οικογένειας. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσα το “Κέντρο Ανακούφισης-Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία” anakoufisis.com και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Το κέντρο Ανακούφισης δημιουργήθηκε με σεβασμό απέναντι στο παιδί, έφηβο, ενήλικα, ζευγάρι και οικογένεια λαμβάνοντας υπόψη την αυτό-αναφορικότητα του κάθε ατόμου και συστήματος. Το κέντρο διατηρεί συνεργασίες μεταξύ ειδικοτήτων που χρειάζεται να συμμετέχουν για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των θεραπευόμενων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα επαγγελματισμού. Τον Μάιο του 2021 τελειώσα την ειδικότητα μου στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων από το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου. Σήμερα συμμετέχω σε 2ετές πρόγραμμα σεμιναρίων(2020-2022) στο Ελληνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας για την παροχή συνοδείας σε ψυχωσικές κρίσεις. Στόχος μου να δημιουργηθεί και στην Κύπρο ένα παρόμοιο παρατηρητήριο όπου σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, να παρέχει στήριξη και καθοδήγηση στις οικογένειες αλλά και στο άτομο με ψυχωσική εμπειρία με αρχικό σκοπό την αποφυγή ακούσιας νοσηλείας, την παροχή θεραπείας, την δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας και την προώθηση εναλλακτικών μη-ψυχιατρικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου. Είμαι μέλος στους πιο κάτω οργανισμούς: Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ψυχοθεραπείας (EAP – ECP, European Certificate of Psychotherapy Holder) Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών (ΠΣΨΘ) Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας ​Στον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλούμαι, ακούω μουσική, βλέπω ταινίες και περπατώ με τους σκύλους μου.Είμαι περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: