Έχω ένα μυστικό!

Ένα μυστικό καλά κρυμμένο στην οικογένεια είναι πολύ σημαντικό αφού μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το πως μια οικογένεια νοηματοδοτεί τις εμπειρίες της. Οι κοινωνικές και πολιτισμικές κατασκευές δίνουν διαφορετικό νόημα στο μυστικό για κάθε άτομο στη οικογένεια. Οι οικογένειες  αποδίδουν νόημα στον μυστικό τους ανάλογα με τις αξίες της. Κάθε μυστικό έχει την δική του ιστορία. Μπορεί να προέρχεται από συναισθήματα φόβου, ντροπής, μοναξιάς, στιγματισμού μπορεί ακόμα η οικογένεια να το διατηρεί από επιλογή.

Σήμερα, οι οικογένειες επιλέγουν τι είναι μυστικό σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, π.χ το πρόβλημα του αλκοολισμού παλαιότερα για λόγους κοινωνικούς δεν έβγαινε προς τα έξω εκτός από τα κλειστά όρια της οικογένειας. Συνήθως, τα μυστικά διατηρούνται στην οικογένεια για να προστατευτούν τα μέλη της. Καταλήγουν όμως να προκαλούν περισσότερα προβλήματα από ότι επιχειρούν να επιλύσουν. Επηρεάζουν τις σχέσεις των μελών της οικογένειας και δεν τους επιτρέπουν να αναπτύξουν αυθεντικούς και αξιόπιστους δεσμούς. Επηρεάζουν ακόμη και την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας αφού τόσο αυτός που το κρατά όσο και αυτοί που δεν το γνωρίζουν ζουν σε ένα ψέμα.

Η διαδικασία αποκάλυψης του μυστικού προϋποθέτει, θάρρος, κουράγιο, αφού  η αποκάλυψη του μυστικού μπορεί να επιδεινώσει τους φόβους της αντιμετώπισης του, καθώς και την ντροπή που το συνοδεύει. Η διαδικασία αυτή απαιτεί αρκετό χρόνο και προσπάθεια όσον αφορά τις σχέσεις των μελών της οικογένειας για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Η αποκάλυψη δεν λειτουργεί από μόνη της ευεργετικά ούτε απελευθερωτικά.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ασφαλές πλαίσιο και περιβάλλον όπου θα υπάρξει η δυνατότητα μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, αποδοχής, στήριξης και εμπιστοσύνης για να μπορέσει το μυστικό να αποκαλυφθεί. Η αποκάλυψη θα δημιουργήσει νέες αφηγήσεις με άλλο νόημα και εμπειρίες προσανατολισμένες στο καινούργιο και υγιές. 

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: