Οικογένεια και νέα σχήματα

Η οικογένεια είναι ο αρχαιότερος θεσμός ο οποίος συνεχώς τις μέρες μας μεταλλάσσεται λόγω των ιστορικών, οικονομικών και  κοινωνικοπολιτικών αλλαγών. Εξακολουθεί όμως να παραμένει ο κύριος φορές συνύπαρξης των μελών της όπου εκεί τα μέλη της αισθάνονται ασφάλεια να αναπτυχθούν, βιολογικά, συναισθηματικά και κοινωνικά.

Η κυπριακή οικογένεια όπου τα μέλη της διαμορφώνονταν μέσα από κοινές αξίες, κανόνες, ρόλους και συμπεριφορές οι οποίες καθορίζονταν από την κυρίαρχη κουλτούρα και ιδεολογία πέρασε από το κατώφλι της πατριαρχίας της δεκαετίας του 70’ στο μοντέλο της πυρηνικής οικογένειας το οποίο  κυριαρχεί στις μέρες μας. Η παραδοσιακή ευρύτερη οικογένεια δηλαδή, πέρασε στο διαμελισμό μικρότερων πυρηνικών σχηματισμών. Στον 21ο αιώνα η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την οικογένεια αυξάνει την αγωνία για τον τρόπο που λειτουργεί σήμερα. Η αγωνία αυτή παρόλο που έχει οδηγήσει την οικογένεια σε μια κρίση ταυτότητας την ωθεί ταυτόχρονα και  στην αναζήτησή ενός νέου λειτουργικού τρόπου αναφοράς.

Η οικογένεια  προσπαθεί να αναπτυχθεί έξω από τα συμβατικά σχήματα με την αύξηση των διαζυγίων, των εκτεταμένων  νοικοκυριών που αποτελούνται από χωρισμένα ζευγάρια που ξαναπαντρεύονται, τις ελεύθερες συμβιώσεις, τις γεννήσεων εκτός γάμου και την αύξηση των μικτών γάμων. Όλο και περισσότερο η τρίτη γενιά, παππούδες και γιαγιάδες συμβιβάζονται με τα εγγόνια τους που γεννούνται εκτός γάμου, με τον γάμο των παιδιών τους με άλλες εθνικότητες και διαφορετικές κουλτούρες. Δεν επιμένουν τόσο πολύ στο “πάντρεμα” των παιδιών τους ως την απόλυτη ευτυχία. Αναγνωρίζουν πλέον ότι, ότι για αυτούς καθοριζόταν ως  ευτυχία δεν είναι το ίδιο για τα παιδιά τους, ότι τα σταθερά  σχήματα αλλάζουν, και εμπιστεύονται περισσότερο την κρίση των παιδιών τους σε ότι αποφασίσουν για την δική τους ευτυχία.

Τα νέα αυτά πολύπλοκα σχήματα προϋποθέτουν νέες προσαρμογές, ευελιξία και προσαρμογή στα νέα μοτίβα σχέσεων. Οι νέοι δεν αναπαύονται πλέον στα παλιά μοντέλα συνύπαρξης και βρίσκουν λύσεις σε εκτεταμένα, διαφορετικά σχήματα όπως την συγκατοίκηση και την συμβίωση δημιουργώντας νέους δεσμούς εκτός συγγένειας. Παρ’ όλες όμως αυτές τις αλλαγές η οικογένεια εξακολουθεί να είναι ένας ανθεκτικός δεσμός ο οποίος προσπαθεί να ορίσει νέα νοήματα και αξίες συνύπαρξης και όχι απλώς να υπάρχει ως ένα σχήμα ανθρώπων που σκοπό έχει να καλύψει τις βιολογικές  ανάγκες των μελών της.

Η ουσιαστική επικοινωνία, η ευελιξία και η αυθεντική έκφραση συναισθημάτων μπορούν να κρατήσουν τον θεσμό της οικογένειας ζωντανό και ταυτόχρονα να διαφυλάξουν ότι ο θεσμός αυτός θα παραμείνει λειτουργικός με τα μέλη της να αναζητούν την αλήθεια στις μεταξύ τους σχέσεις και όχι στους κοινωνικούς συμβιβασμούς. Σε όλο αυτό ας προσπαθήσουμε να κάνουμε μία σύνθεση μεταξύ της παραδοσιακής και σύγχρονης οικογένειας με την προϋπόθεση τα μέλη της να αποφασίζουν να λειτουργούν σε ένα υγιές περιβάλλον ανάμεσα σε αυτά τα νέα αναδυόμενα σχήματα.

Μαρία.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: