Αύριο θα….

Πόσο οικείο μας φαίνεται το γνώριμο, το δικό μας, αυτό που δεν απαιτεί πολλά από εμάς, και τελικά αυτό που εμείς μπορούμε να ζήσουμε. Βολεμένοι σε αυτό, ίσως να μην σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να ζήσουμε εκτός από το οικείο, και ότι μπορούμε να αναζητήσουμε το νέο, το ξένο, αλλά και το επιθυμητό.

Κάποιες φορές αρνούμαστε να αλλάξουμε την παιδική μας συνήθεια να απαιτούμε φροντίδα, να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να παραπονιόμαστε για όλα αυτά που δεν μας προσφέρθηκαν αλλά και για όλα όσα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε. Ως αποτέλεσμα εφευρίσκουμε πρακτικής μορφής δικαιολογίες για να παραμείνουμε στο γνώριμο χωρίς να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη της απαίτησης μας και επιθυμίας για τον νέο και επιθυμητό.

Γιατί όμως αναβάλουμε το επιθυμητό; Μήπως διότι δεν έχουμε ουσιαστική επιθυμία για την δική μας αλλαγή; Μήπως νιώθουμε ανασφαλείς ή ανεπαρκείς;  ή μήπως επιδιώκουμε το τέλειο και το άψογο έτσι ώστε να χάνουμε το θάρρος μας; Αν είναι έτσι, τότε η αναβλητικότητα επιμένει σε σημαντικές αποφάσεις στην ζωή μας, όπου η επιφανειακή μας λογική τείνει να αυξάνει το άγχος και τον φόβο μιας πιθανής αποτυχίας.

Οι αποφάσεις  που έχουν να κάνουν με τις επιθυμίες μας και τις σημαντικές συνιστώσες στην ζωή μας απαιτούν την δυνατότητα να δούμε πέρα από το οικείο και το γνωστό και σίγουρα απαιτούν προσωπικές διεργασίες, ευελιξία και αποφασιστικότητα. Απαιτούν την δική μας αλλαγή. Αλλαγή για επιθυμία και προσδοκία να αλλάξουμε το μέλλον και να ξεφύγουμε από το προδιαγεγραμμένο.

Πρόκειται για μια στάση ζωής που πρέπει να υπερασπιστούμε για να αλλάξει την αντίληψη μας για την ζωή. Μια στάση ζωής όπου η επιλογή του λιγότερου δεν είναι αρκετή, μια στάση ζωής που δεν ζητά προσαρμογή, το νέο δεν φοβίζει αλλά επεξεργάζεται για να κατανοηθεί. Αυτή η στάση ζωής, μια κατεξοχήν ανθρώπινη ενέργεια που θα μας παρασύρει προς τα εμπρός, θα μας θέσει σε εγρήγορση έτσι ώστε να μην αφεθούμε σε αυτό που δεν θέλουμε να βιώνουμε.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: