Ανάγκες των γονιών.

Πολλές φορές οι γονείς χωρίς να το θέλουν προσβάλουν τα παιδιά τους βγάζοντας τα απωθημένα τους από την δική τους σχέση με τους δικούς τους γονείς. Η δυσκολία των γονιών να παρέχουν μια ικανοποιητική ενσυναισθητική στήριξη στην δυσφορία των παιδιών τους μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές δυσλειτουργίες στα παιδιά.

Στην συστημική θεωρία εξετάζουμε την αλληλεπίδραση των γονιών και των παιδιών μέσα σε μια κυκλικότητα που εμπλέκει όλα τα μέλη της οικογένειας καθώς αυτή εξελίσσεται μέσα στο χρόνο.

Η ασφάλεια, η χαρά, το παιγνίδι, η ενθάρρυνση, η αποδοχή, η μάθηση και η φροντίδα είναι μερικές από τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας. Όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Παρακινούμενοι από ειλικρινή αγάπη πολλές φορές καταφέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από ότι περιμένουν. Έτσι λοιπόν στο όνομα της προστασίας καλλιεργούν το φόβο στο παιδί, στο όνομα της άριστης επίδοσης, αγχώνουν και  οδηγούν το παιδί στην χαμηλή αυτοπεποίθηση  και στο όνομα της καλής ανατροφής γαλουχούν ένα άκαμπτο ηθικό τρόπο συμπεριφοράς. Άλλοι παράγοντες που κάνουν το παιδί να νιώθει την έλλειψη υποστήριξης και προστασίας και μπορεί να οδηγήσουν στην προβληματική συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού είναι οι συζυγικές συγκρούσεις, η μακρόχρονη απουσία του ενός ή και των δύο γονιών αλλά και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως ένας άρρωστος γονιός. Αυτά τα παιδιά συνήθως σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.

Αν οι γονείς δυσκολεύονται να μοιραστούν το άγχος τους και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να μπορέσουν να το ανεχτούν και να το διαχειριστούν κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα τα οποία ταυτόχρονα βιώνει και το παιδί. Το παιδί παρακολουθεί την αντίδραση των γονιών του και αρχίζει να εσωτερικεύει την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά τους. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις αφού χωρίς την επαρκή συναισθηματική στήριξη των γονιών του νιώθει ευάλωτο, αποδυναμένο και κατακερματισμένο.

Γονείς που ασκούν έλεγχο, είναι προσκολλημένοι στην ιεραρχία και έχουν περιορισμένη συναισθηματική έκφραση, παρόλο που έχουν καλές προθέσεις, ωθούν τα παιδιά τους στην εσωτερίκευση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά παραμένουν προσκολλημένα στον απορριπτικό, ματαιωτικό γονιό μπαίνοντας στην διαδικασία να εκπληρώσουν τα ανεκπλήρωτα όνειρα των γονιών τους. Το επίκεντρο είναι ο εσωτερικός τους κόσμος  ένα κλειστό σύστημα όπου καταφεύγουν  εκεί, όταν νιώθουν ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται στην πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα οι ανάγκες τους μένουν ανικανοποίητες,  φοβούνται να εκφράσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα ταυτόχρονα όμως διατηρούν και την ελπίδα της θετικής πλευράς των γονιών τους. 

Μαρία.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: