Πολλές φορές οι γονείς χωρίς να το θέλουν προσβάλουν τα παιδιά τους βγάζοντας τα απωθημένα τους από την δική τους σχέση με τους δικούς τους γονείς. Η δυσκολία των γονιών να παρέχουν μια ικανοποιητική ενσυναισθητική στήριξη στην δυσφορία των παιδιών τους μπορεί να προκαλέσει συναισθηματικές δυσλειτουργίες στα παιδιά.
Στην συστημική θεωρία εξετάζουμε την αλληλεπίδραση των γονιών και των παιδιών μέσα σε μια κυκλικότητα που εμπλέκει όλα τα μέλη της οικογένειας καθώς αυτή εξελίσσεται μέσα στο χρόνο.
Η ασφάλεια, η χαρά, το παιγνίδι, η ενθάρρυνση, η αποδοχή, η μάθηση και η φροντίδα είναι μερικές από τις ανάγκες της παιδικής ηλικίας. Όλοι οι γονείς θέλουν να δουν τα παιδιά τους ευτυχισμένα. Παρακινούμενοι από ειλικρινή αγάπη πολλές φορές καταφέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα από ότι περιμένουν. Έτσι λοιπόν στο όνομα της προστασίας καλλιεργούν το φόβο στο παιδί, στο όνομα της άριστης επίδοσης, αγχώνουν και οδηγούν το παιδί στην χαμηλή αυτοπεποίθηση και στο όνομα της καλής ανατροφής γαλουχούν ένα άκαμπτο ηθικό τρόπο συμπεριφοράς. Άλλοι παράγοντες που κάνουν το παιδί να νιώθει την έλλειψη υποστήριξης και προστασίας και μπορεί να οδηγήσουν στην προβληματική συναισθηματική ωρίμανση του παιδιού είναι οι συζυγικές συγκρούσεις, η μακρόχρονη απουσία του ενός ή και των δύο γονιών αλλά και άλλοι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως ένας άρρωστος γονιός. Αυτά τα παιδιά συνήθως σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους.
Αν οι γονείς δυσκολεύονται να μοιραστούν το άγχος τους και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους για να μπορέσουν να το ανεχτούν και να το διαχειριστούν κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα τα οποία ταυτόχρονα βιώνει και το παιδί. Το παιδί παρακολουθεί την αντίδραση των γονιών του και αρχίζει να εσωτερικεύει την επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά τους. Αδυνατεί να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις αφού χωρίς την επαρκή συναισθηματική στήριξη των γονιών του νιώθει ευάλωτο, αποδυναμένο και κατακερματισμένο.
Γονείς που ασκούν έλεγχο, είναι προσκολλημένοι στην ιεραρχία και έχουν περιορισμένη συναισθηματική έκφραση, παρόλο που έχουν καλές προθέσεις, ωθούν τα παιδιά τους στην εσωτερίκευση των συναισθημάτων τους. Τα παιδιά παραμένουν προσκολλημένα στον απορριπτικό, ματαιωτικό γονιό μπαίνοντας στην διαδικασία να εκπληρώσουν τα ανεκπλήρωτα όνειρα των γονιών τους. Το επίκεντρο είναι ο εσωτερικός τους κόσμος ένα κλειστό σύστημα όπου καταφεύγουν εκεί, όταν νιώθουν ότι οι ανάγκες τους δεν ικανοποιούνται στην πραγματικότητα. Ως αποτέλεσμα οι ανάγκες τους μένουν ανικανοποίητες, φοβούνται να εκφράσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα ταυτόχρονα όμως διατηρούν και την ελπίδα της θετικής πλευράς των γονιών τους.
Μαρία.
Μου αρέσει αυτό:
Μου αρέσει! Φόρτωση...
Related
Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Psychotherapist-Family therapist
Σπούδασα Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Online and Distance Education (MA), πως να εκπαιδεύω διαδικτυακά και μετά oλοκλήρωσα την τετραετή μου μετεκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου. Στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης μου εκπαιδεύτηκα στο Solution Focused Therapy απο το ΒRIEF Institute – London. Eπιπλέον έχω ολοκληρώσει το advance training course in Non-Violent Resistance από το School of Non Violent Resistance – Ισραήλ. Τον Μάιο του 2021 ολοκλήρωσα την ειδικότητα μου στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων από το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου καθώς και απο το https://entropia.press/ για την ίδια θεματική. Ειδικεύτηκα στην συστημική θεραπεία ψυχώσεων και στην συστημική θεραπεία ζευγαριών. Εκπαιδεύτηκα επίσης στο Συστημικό Γλυπτό και στο Συστημικό Γενεόγραμμα.
Συμμετείχα σε 2ετές πρόγραμμα σεμιναρίων(2020-2022) στο Ελληνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας για την παροχή συνοδείας σε ψυχωσικές κρίσεις. Στόχος μου να δημιουργηθεί και στην Κύπρο ένα παρόμοιο παρατηρητήριο όπου σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, να παρέχει στήριξη και καθοδήγηση στις οικογένειες αλλά και στο άτομο με ψυχωσική εμπειρία με αρχικό σκοπό την αποφυγή ακούσιας νοσηλείας, την παροχή θεραπείας, την δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας και την προώθηση εναλλακτικών μη-ψυχιατρικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου.
Η προσέγγιση μου είναι συστημική αλλά συμπληρώνεται παράλληλα από εργαλεία άλλων σχολών ψυχοθεραπείας στις οποίες έχω εκπαιδευτεί με σκοπό να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική, ολιστική αλλά και εξατομικευμένη προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στην μοναδικότητα και στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού, οικογένειας.
Ασχολούμαι με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είμαι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Στόχος μου να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική και ολιστική προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού και της οικογένειας.
Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσα το “Anakoufisis Psychotherapy & Counseling» anakoufisis.com και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Το κέντρο Ανακούφισης δημιουργήθηκε με σεβασμό απέναντι στο παιδί, έφηβο, ενήλικα, ζευγάρι και οικογένεια λαμβάνοντας υπόψη την αυτό-αναφορικότητα του κάθε ατόμου και συστήματος. Το κέντρο διατηρεί συνεργασίες μεταξύ ειδικοτήτων που χρειάζεται να συμμετέχουν για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των θεραπευόμενων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα επαγγελματισμού.
Είμαι μέλος στους πιο κάτω οργανισμούς:
Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ψυχοθεραπείας (EAP – ECP, European Certificate of Psychotherapy Holder)
Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA)
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών (ΠΣΨΘ)
Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας
Στον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλούμαι, ακούω μουσική, διαβάζω βιβλία, βλέπω ταινίες και περπατώ με τους σκύλους μου. Είμαι περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών.
Δείτε περισσότερα άρθρα