Ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη, συμπαράσταση.

Καθημερινά εισβάλουν στην ζωή μας  σοκαριστικές ειδήσεις που αφορούν κοινωνικές, οικονομικές, ψυχολογικές ακόμα και κλιματολογικές αλλαγές . Βιώνουμε ανθρώπινες, ψυχικές, κοινωνικές και υλικές απώλειες οι οποίες ανατρέπουν την καθημερινότητα μας.

Η τάση του ανθρώπου να προσαρμόζεται για να επιβιώσει σε δύσκολες στιγμές και σκληρές καταστάσεις είναι μια διαδικασία την οποία θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο άνθρωπος  έχει διαχρονικά. Πολύ συχνά όμως νιώθουμε ότι χάνουμε αυτή την ικανότητα ιδίως σε καταστάσεις που νιώθουμε ότι πιεζόμαστε ψυχοκοινωνικά. Ως αποτέλεσμα βιώνουμε αγωνία, φόβο, αβεβαιότητα, πανικό.

Τα παιδιά δεν μένουν αμέτοχα σε αυτό αφού είναι αποδεδειγμένο ότι διαισθάνονται και αντιλαμβάνονται τους συναισθηματικούς κραδασμούς των γονιών τους οι οποίοι λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μπορούν να γίνουν νευρικοί, πιεστικοί και τιμωρητικοί απέναντι στα παιδιά τους. Ως αποτέλεσμα της έλλειψης υπομονής τους παραμελούν τις σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών τους και δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στην φροντίδα των παιδιών τους.

Ο δεσμός της οικογένειας παρόλο  που περνά διάφορα πλήγματα μπορεί να σταθεί ως αρωγός σε όλες αυτές τις προκλήσεις και να συμβάλει στην στήριξη και την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Κανείς δεν είναι άτρωτος σε θέματα ψυχικής υγείας, όμως το να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής που το χαρακτηρίζει η απλότητα και όχι η υπερβολή, είναι ένας τρόπος να προστατέψουμε την ψυχική μας υγεία. Η διατήρηση των κοινωνικών μας επαφών με φίλους και συγγενείς και το να αφιερώνουμε ποιοτικό χρόνο με τα μέλη της οικογένειας μας μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα στους φόβους και την ανασφάλεια μας. 

Ίσως είναι καιρός για αναστοχασμό για να στραφούμε σε πιο απλά και αληθινά πράγματα, να επενδύσουμε στις ανθρώπινες σχέσεις  και να αρχίσουμε να είμαστε ευγνώμονες για τις μικρές απολαύσεις της καθημερινότητας μας.

Ίσως  είναι καιρός να ψάξουμε  το κομμάτι του εαυτού μας που θα επενδύσει στο να επανακτήσει τους μηχανισμούς που θα μας βοηθήσουν να προσαρμοστούμε και να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις προκλήσεις που βιώνουμε.

Τέλος ίσως είναι καιρός να ανασύρουμε από μέσα μας τους μηχανισμούς ενσυναίσθησης  αλληλεγγύης και συμπαράστασης για τους άλλους γύρω μας. 

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: