‘Ετερον ήμισυ.

‘Έτερον ήμισυ”…Δύο λέξεις που προϋποθέτουν ότι ο άλλος έπρεπε να ξέρει, έπρεπε να καταλαβαίνει. Μεγαλώνουμε με την φαντασίωση της αληθινής αγάπης όπου χωρίς εξηγήσεις ο άλλος θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε υπαρξιακό μας κενό, αφού παρόλη την διαφορετικότητα μας θα έπρεπε να μας κατανοεί και να μας αποδέχεται.

Στην ενήλικη ζωή το μεταφράζουμε ως έλλειψη  επικοινωνίας, διαφορετική κουλτούρα, διαφορετική γλώσσα και διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Πολλές φορές κατηγορώντας τον άλλο για μη επικοινωνία δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η δυσκολία στην επικοινωνία έχει να κάνει λίγο και με το δικό μας κομμάτι που  στέλνει ένα επιθετικό και κατηγορηματικό μήνυμα στον άλλο.

Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τον άλλο παρόλο που μιλάμε την ίδια γλώσσα, να τον περιβάλουμε με κατανόηση και τελικά να τον αφομοιώσουμε με τρόπο που και οι δύο να χωράμε στην συζήτηση.

Ας αγαπήσουμε χωρίς να αντλούμε την αξία μας από τον άλλο.

Ας υπερασπίσουμε την επιλογή μας για τον/την σύντροφο μας χωρίς να λυγίζουμε στις πρώτες δυσκολίες.

Ας αγαπήσουμε χωρίς να θέλουμε να γεμίσει το το υπαρξιακό μας κενό με τον άλλο.

Ας αγαπήσουμε αυθεντικά αγγίζοντας τις διαφορετικές πλευρές του άλλου.

Ας αναζητήσουμε την συνάντηση μαζί του που θα αναδείξει και την δική μας ομορφιά.

Ας επεξεργαστούμε την διαφορετικότητα μας για να παράξουμε το μαζί.

Ας επεξεργαστούμε τα διαφορετικά μας βιώματα για μπορέσουμε να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί.

Τέλος ας αγαπήσουμε το πρόσωπο και όχι την ιδέα του ή την αυτοεκπληρούμενη προφητεία που έχουμε κατασκευάσει.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: