Η παιδική ηλικία έχει χαρακτηριστεί ως περίοδος ανεμελιάς και περίοδος όπου η χαρά χαρίζεται.
Για κάποια όμως τα παιδικά τους χρόνια δεν είναι και τόσο ανέμελα. Κάποια παιδιά γεννιούνται από γονείς που δεν αγαπήθηκαν μεταξύ τους και μεγαλώνουν σε οικογένειες που κυριαρχεί η μιζέρια, η ένταση και η διαμάχη. Κάποια παιδιά γεννιούνται με την την απειλή του πολέμου, του θανάτου και της αρρώστιας. Κάποια παιδιά για κάποιο λόγο γεννήθηκαν με αναπηρία ή και με χρόνιες ασθένειες. Κάποια παιδιά από πολύ τρυφερή ηλικία αναγκάστηκαν να ζήσουν ταλαιπωρίες και στερήσεις λόγω μετανάστευσης και προσφυγιάς μέχρι να φτάσουν στο προορισμό τους για μια ανθρώπινη ζωή όπου και εκεί βίωσαν την απόρριψη και την γκρίνια της υποδοχής.
Μπροστά σε όλο αυτό δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς στον πόνο των γονιών που καμιά φορά μπορεί να τους οδηγήσει στην απόγνωση. Στεκόμαστε με σεβασμό, εκτίμηση αλλά και θαυμασμό μπροστά στην διαπίστωση ότι τα παιδιά τους δεν είχαν το ίδιο ξεκίνημα με άλλα παιδιά αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν σκληρές και αντίξοες συνθήκες στο μεγάλωμα τους. Η δύναμη και η εμπιστοσύνη που διαθέτουν αυτοί οι γονείς αλλά και η συναισθηματική τους παρουσία είναι τα εφόδια που θα δώσουν στα παιδιά τους για να αναπτύξουν μια ποιότητα ζωής, να μπορέσουν να ζήσουν και να αναλάβουν την ευθύνη της δικής τους υγείας.
Αν εμείς οι υπόλοιποι δεν προσεγγίσουμε το διαφορετικό με κατανόηση τότε αυτό θα μας πνίγει και θα ζητάμε συνεχώς συνθήκες επιβίωσης μη ιδανικές αλλά συμβατές με τον δικό μας τρόπο ζωής. Θα κλείσουμε την πόρτα στην επικοινωνία, μοιράζοντας απαξιωτικές ταμπέλες αφήνοντας έξω την ιδιαιτερότητα των συνθηκών της ζωής αυτών των ανθρώπων.
Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Psychotherapist-Family therapist
Σπούδασα Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Online and Distance Education (MA), πως να εκπαιδεύω διαδικτυακά και μετά oλοκλήρωσα την τετραετή μου μετεκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου. Στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης μου εκπαιδεύτηκα στο Solution Focused Therapy απο το ΒRIEF Institute – London. Eπιπλέον έχω ολοκληρώσει το advance training course in Non-Violent Resistance από το School of Non Violent Resistance – Ισραήλ. Τον Μάιο του 2021 ολοκλήρωσα την ειδικότητα μου στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων από το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου καθώς και απο το https://entropia.press/ για την ίδια θεματική. Ειδικεύτηκα στην συστημική θεραπεία ψυχώσεων και στην συστημική θεραπεία ζευγαριών. Εκπαιδεύτηκα επίσης στο Συστημικό Γλυπτό και στο Συστημικό Γενεόγραμμα.
Συμμετείχα σε 2ετές πρόγραμμα σεμιναρίων(2020-2022) στο Ελληνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας για την παροχή συνοδείας σε ψυχωσικές κρίσεις. Στόχος μου να δημιουργηθεί και στην Κύπρο ένα παρόμοιο παρατηρητήριο όπου σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, να παρέχει στήριξη και καθοδήγηση στις οικογένειες αλλά και στο άτομο με ψυχωσική εμπειρία με αρχικό σκοπό την αποφυγή ακούσιας νοσηλείας, την παροχή θεραπείας, την δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας και την προώθηση εναλλακτικών μη-ψυχιατρικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου.
Η προσέγγιση μου είναι συστημική αλλά συμπληρώνεται παράλληλα από εργαλεία άλλων σχολών ψυχοθεραπείας στις οποίες έχω εκπαιδευτεί με σκοπό να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική, ολιστική αλλά και εξατομικευμένη προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στην μοναδικότητα και στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού, οικογένειας.
Ασχολούμαι με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είμαι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Στόχος μου να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική και ολιστική προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού και της οικογένειας.
Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσα το “Anakoufisis Psychotherapy & Counseling» anakoufisis.com και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Το κέντρο Ανακούφισης δημιουργήθηκε με σεβασμό απέναντι στο παιδί, έφηβο, ενήλικα, ζευγάρι και οικογένεια λαμβάνοντας υπόψη την αυτό-αναφορικότητα του κάθε ατόμου και συστήματος. Το κέντρο διατηρεί συνεργασίες μεταξύ ειδικοτήτων που χρειάζεται να συμμετέχουν για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των θεραπευόμενων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα επαγγελματισμού.
Είμαι μέλος στους πιο κάτω οργανισμούς:
Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ψυχοθεραπείας (EAP – ECP, European Certificate of Psychotherapy Holder)
Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA)
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών (ΠΣΨΘ)
Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας
Στον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλούμαι, ακούω μουσική, διαβάζω βιβλία, βλέπω ταινίες και περπατώ με τους σκύλους μου. Είμαι περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών.
Δείτε περισσότερα άρθρα