Μην κρύβεις την αλήθεια…

Αν είναι να ζήσεις σε μια πολιτισμένη κοινωνία θα πρέπει φυσικά να φέρεσαι σωστά. Αυτό ίσως σημαίνει να φοράς ωραία ρούχα, να συμπεριφέρεσαι κόσμια, να είσαι πολιτισμένος και ευγενικός, να χαμογελάς να μην είσαι επιθετικός και φυσικά θα πρέπει να ακούς τους άλλους. Όλα αυτά σου χρειάζονται για να επιβιώσεις σε ένα πλαίσιο και  χώρο όπου υπάρχουν κανόνες, νόμοι και όρια για να είσαι γενικά αποδεκτός.

Βαφτίζεις λοιπόν όλα αυτά, με ένα όνομα προσωπικότητας που σου ταιριάζει και το χρησιμοποιείς για να μάθεις τον εαυτό σου. Ενός εαυτού που γνωρίζεις πολύ λίγα. Ενός εαυτού που ακόμη όλα τα υπόλοιπα κομμάτια δεν τα έχεις γνωρίσει. Κάπου μέσα σου όμως γνωρίζεις ότι όλα αυτά είναι μόνο ένα κομμάτι από αυτά που γνωρίζεις για σένα. Μην κρύβεις την αλήθεια…

Η προσωπικότητα  λοιπόν που έχεις φτιάξει για σένα, ταυτίζεται με την εικόνα που εσύ βγάζεις προς τα έξω. Δηλαδή την  αυτό-εικόνα  που συνειδητά νομίζεις ότι είσαι. Μια εικόνα της εποχής, μια εικόνα που παρουσιάζεις στους  άλλους και μια  εικόνα που συνειδητά χρησιμοποιείς σαν  μέσο για να επικοινωνήσεις με τους άλλους.

Τι γίνεται όμως με τον εαυτό μέσα σου; Είσαι έτοιμος να τον αντιμετωπίσεις και να τον γνωρίσεις; Μήπως είσαι ικανοποιημένος με αυτά που παρουσιάζεις στα ΜΚΔ όπως Facebook και Instagram; ή μήπως παρουσιάζεις αυτά που θα ήθελες να είσαι και θα ήθελες να έχεις; Μήπως  παρουσιάζεις αυτά που θέλεις για να μην μάθεις ποιος πραγματικά είσαι;

Ξέρω ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη….Αξίζει όμως τον κόπο να την βρεις.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: