Ελλείψεις.

Πολύ συχνά σε διάφορα εξελικτικά στάδια της ζωής μας, καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα διάφορα πλαίσια στα οποία κινούμαστε, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι  με νέες  κοινωνικές καταστάσεις στην  οικογένεια μας, στο κοινωνικό μας περίγυρο, στην αποχώρηση μας από το πατρικό μας σπίτι, στον γάμο μας, στην ανατροφή των παιδιών μας αλλά και στις κρίσεις στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Προχωρώντας συνειδητοποιούμε ότι  πολλές φορές έχουμε ελλείψεις οι οποίες προέρχονται από την οικογένεια μας και το κοινωνικό μας περιβάλλον. Μερικά παραδείγματα είναι η έλλειψη μητρικής τρυφερότητας εάν η μητέρα έριχνε το βάρος κάπου που ήταν υποχρεωμένη,  η καταπίεση έκφρασης συναισθημάτων, ακόμα και  η έλλειψη του πατέρα που έλειπε πολλές ώρες στην δουλειά. Όλα αυτά δημιουργούν δυσκολίες στις ανθρώπινες σχέσεις με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο απολαυστικές.

Μεγαλώνοντας προσπαθούμε να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις αναζητώντας υποκατάστατα σε διάφορες μορφές κοινωνικής συναναστροφής. Υπάρχει μια έντονη ανάγκη για τρυφερότητα και στήριξη που σαν παιδί στους περισσότερους ήταν δεδομένες από τους γονείς, σε αντίθεση με τον ενήλικα που δυσκολεύεται να  εκφράσει αυτή την ανάγκη. Ως ενήλικες αναζητούμε να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις μπαίνοντας σε σχέσεις, χωρίς όμως να μπούμε στην διαδικασία να σκεφτούμε ότι υπάρχουν όρια ως προς τι μπορεί να παραχωρήσει ο άλλος χωρίς να  πάρει κάτι εις αντάλλαγμα.

Για να καλύψουμε όμως αυτές τις ελλείψεις θα πρέπει πρώτα να έχουμε επίγνωση των ελλείψεων αυτών. Αν π.χ ένα άτομο έχει μάθει να κρύβει τα προβλήματα του ακόμα και  από τον ίδιο του τον εαυτό  και δεν έρχεται σε επαφή με αυτή την καταπιεσμένη του ανάγκη δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει τους τρόπους με τους οποίους οι κρυμμένες δυσκολίες μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή του ρουτίνα. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι όταν τα ήδη καταπιεσμένα προβλήματα εμπλέκονται σε μια δημιουργική σχέση. Π.χ τα άτομα που προστάτευαν τον εαυτό τους  για να μην πληγωθούν στα παιδικά τους  χρόνια απομονώνουν τον εαυτό τους  και δείχνουν δυσπιστία στην διάρκεια των σχέσεων τους.

Στα πιο πάνω το άτομο όχι μόνο θα πρέπει να αναγνωρίσει την πηγή της έλλειψης και να έλθει σε επαφή με τις καταπιεσμένες του ανάγκες αλλά πάνω απ’ όλα να μάθει πως να αναγνωρίζει και να νικά τα εμπόδια στην επικοινωνία μέσα στα πλαίσια στα οποία κινείται. Ως αποτέλεσμα το άτομο θα βοηθηθεί να κερδίσει κάποιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του και να δώσει ένα καινούργιο νόημα, σ’ αυτό που έχασε σε προηγούμενο στάδιο της ζωής του.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή Θεραπεύτρια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Psychotherapist-Family therapist

Σπούδασα Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Online and Distance Education (MA) και δημιούργησα την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκλήρωσα την τετραετή μου μετεκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου. Στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης μου εκπαιδεύτηκα στο Solution Focused Therapy απο το ΒRIEF Institute – London. Eπιπλέον έχω ολοκληρώσει το advance training course in Non-Violent Resistance από το School of Non Violent Resistance – Ισραήλ. Η προσέγγιση μου είναι συστημική αλλά συμπληρώνεται παράλληλα από εργαλεία άλλων σχολών ψυχοθεραπείας στις οποίες έχω εκπαιδευτεί με σκοπό να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική, ολιστική αλλά και εξατομικευμένη προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στην μοναδικότητα και στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού, οικογένειας. Ασχολούμαι με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είμαι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Στόχος μου να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική και ολιστική προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού και της οικογένειας. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσα το “Κέντρο Ανακούφισης-Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία” anakoufisis.com και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Το κέντρο Ανακούφισης δημιουργήθηκε με σεβασμό απέναντι στο παιδί, έφηβο, ενήλικα, ζευγάρι και οικογένεια λαμβάνοντας υπόψη την αυτό-αναφορικότητα του κάθε ατόμου και συστήματος. Το κέντρο διατηρεί συνεργασίες μεταξύ ειδικοτήτων που χρειάζεται να συμμετέχουν για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των θεραπευόμενων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα επαγγελματισμού. Τον Μάιο του 2021 τελειώσα την ειδικότητα μου στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων από το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου. Σήμερα συμμετέχω σε 2ετές πρόγραμμα σεμιναρίων(2020-2022) στο Ελληνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας για την παροχή συνοδείας σε ψυχωσικές κρίσεις. Στόχος μου να δημιουργηθεί και στην Κύπρο ένα παρόμοιο παρατηρητήριο όπου σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, να παρέχει στήριξη και καθοδήγηση στις οικογένειες αλλά και στο άτομο με ψυχωσική εμπειρία με αρχικό σκοπό την αποφυγή ακούσιας νοσηλείας, την παροχή θεραπείας, την δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας και την προώθηση εναλλακτικών μη-ψυχιατρικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου. Είμαι μέλος στους πιο κάτω οργανισμούς: Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ψυχοθεραπείας (EAP – ECP, European Certificate of Psychotherapy Holder) Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA) Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών (ΠΣΨΘ) Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας ​Στον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλούμαι, ακούω μουσική, βλέπω ταινίες και περπατώ με τους σκύλους μου.Είμαι περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: