Ελλείψεις.

Πολύ συχνά σε διάφορα εξελικτικά στάδια της ζωής μας, καλούμαστε να προσαρμοστούμε στα διάφορα πλαίσια στα οποία κινούμαστε, και βρισκόμαστε αντιμέτωποι  με νέες  κοινωνικές καταστάσεις στην  οικογένεια μας, στο κοινωνικό μας περίγυρο, στην αποχώρηση μας από το πατρικό μας σπίτι, στον γάμο μας, στην ανατροφή των παιδιών μας αλλά και στις κρίσεις στην καθημερινή μας ρουτίνα.

Προχωρώντας συνειδητοποιούμε ότι  πολλές φορές έχουμε ελλείψεις οι οποίες προέρχονται από την οικογένεια μας και το κοινωνικό μας περιβάλλον. Μερικά παραδείγματα είναι η έλλειψη μητρικής τρυφερότητας εάν η μητέρα έριχνε το βάρος κάπου που ήταν υποχρεωμένη,  η καταπίεση έκφρασης συναισθημάτων, ακόμα και  η έλλειψη του πατέρα που έλειπε πολλές ώρες στην δουλειά. Όλα αυτά δημιουργούν δυσκολίες στις ανθρώπινες σχέσεις με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο απολαυστικές.

Μεγαλώνοντας προσπαθούμε να καλύψουμε αυτές τις ελλείψεις αναζητώντας υποκατάστατα σε διάφορες μορφές κοινωνικής συναναστροφής. Υπάρχει μια έντονη ανάγκη για τρυφερότητα και στήριξη που σαν παιδί στους περισσότερους ήταν δεδομένες από τους γονείς, σε αντίθεση με τον ενήλικα που δυσκολεύεται να  εκφράσει αυτή την ανάγκη. Ως ενήλικες αναζητούμε να καλυφθούν αυτές οι ελλείψεις μπαίνοντας σε σχέσεις, χωρίς όμως να μπούμε στην διαδικασία να σκεφτούμε ότι υπάρχουν όρια ως προς τι μπορεί να παραχωρήσει ο άλλος χωρίς να  πάρει κάτι εις αντάλλαγμα.

Για να καλύψουμε όμως αυτές τις ελλείψεις θα πρέπει πρώτα να έχουμε επίγνωση των ελλείψεων αυτών. Αν π.χ ένα άτομο έχει μάθει να κρύβει τα προβλήματα του ακόμα και  από τον ίδιο του τον εαυτό  και δεν έρχεται σε επαφή με αυτή την καταπιεσμένη του ανάγκη δεν θα μπορέσει να αναγνωρίσει τους τρόπους με τους οποίους οι κρυμμένες δυσκολίες μπορούν να ενσωματωθούν στην καθημερινή του ρουτίνα. Ένας δεύτερος παράγοντας είναι όταν τα ήδη καταπιεσμένα προβλήματα εμπλέκονται σε μια δημιουργική σχέση. Π.χ τα άτομα που προστάτευαν τον εαυτό τους  για να μην πληγωθούν στα παιδικά τους  χρόνια απομονώνουν τον εαυτό τους  και δείχνουν δυσπιστία στην διάρκεια των σχέσεων τους.

Στα πιο πάνω το άτομο όχι μόνο θα πρέπει να αναγνωρίσει την πηγή της έλλειψης και να έλθει σε επαφή με τις καταπιεσμένες του ανάγκες αλλά πάνω απ’ όλα να μάθει πως να αναγνωρίζει και να νικά τα εμπόδια στην επικοινωνία μέσα στα πλαίσια στα οποία κινείται. Ως αποτέλεσμα το άτομο θα βοηθηθεί να κερδίσει κάποιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του και να δώσει ένα καινούργιο νόημα, σ’ αυτό που έχασε σε προηγούμενο στάδιο της ζωής του.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: