Πετυχημένες σχέσεις.

Βλέπουμε στα ΜΚΔ ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για την δυστυχία , την αποτυχία και την προδοσία όταν πρόκειται για σχέσεις ζευγαριών ιδίως επωνύμων. Διαβάζοντας λοιπόν προσπαθούμε να πάρουμε πληροφορίες για να μάθουμε τι είναι αυτό που εξασφαλίζει την επιτυχία  στις σχέσεις προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας, νιώθοντας και λιγάκι ζήλια. Διαβάζοντας για κάποιον που θεωρούσαμε τυχερό να περνά δύσκολες στιγμές στην σχέση του, κατά κάποιο τρόπο η δική μας δυστυχία μειώνεται και αρχίζουμε να αισθανόμαστε κάπως ανώτεροι. Ως συνέπεια αυξάνεται η αίσθηση μας για την αποτυχία του κόσμου και συνεχίζοντας να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με ζήλια, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μειώνονται οι πιθανότητες μας για περισσότερη πληρότητα.

Μελέτες που έχουν γίνει σε ζευγάρια της ηλικίας των 40 ετών (Roger Hounsden & Cloe Goodchild) αναδύονται μερικά χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχουν εδραιώσει τις σχέσεις που πήγαιναν ιδιαίτερα καλά. Τα ζευγάρια αυτά μοιράζονταν μεταξύ τους ζεστασιά, τρυφερότητα και αφοσίωση. Γνώριζαν πολύ καλά ότι η σκληρή πρόκληση, η αντιπαράθεση και ο φόβος παραμόνευε πάντα στην σχέση τους με κίνδυνο η σεξουαλική απόλαυση και διασκέδαση τους να χαθούν. Διατηρούσαν όμως την παιδικότητα τους που πολλοί από εμάς έχουμε κρυμμένη και συνέχιζαν να εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλο.

Όλοι συμφωνούσαν ότι τα ψηλό επίπεδο αφοσίωσης είναι σημαντικό κομμάτι στις πετυχημένες σχέσεις. Επίσης η μονογαμική σχέση θεωρούνταν από όλους σημαντική, όχι φυσικά σαν μια ηθική υποχρέωση που γαλουχήθηκε από την πατριαρχική τους οικογένεια, ούτε από τον φόβο της απώλειας του συντρόφου τους, αλλά επειδή ήταν δική τους ελεύθερη επιλογή.

Σχεδόν όλοι ήταν αντίθετοι στον τυπικό γάμο αφού πίστευαν ότι η πραγματική τους αφοσίωση θα μπορούσε να υποστεί πλήγμα από μια τυπική σύμβαση. Αυτά τα ζευγάρια επαναπροσδιόριζαν καθημερινά την λατρεία που είχαν ο ένας για τον άλλο.

Στη ερώτηση λοιπόν πως ένα ζευγάρι μπορεί να πετύχει μια σωστή σχέση σε μια κοινωνία όπου υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, τόση σύγχυση στους ρόλους του άνδρα και της γυναίκας, και της ανατροφής των παιδιών, τα ζευγάρια αυτά υποστήριξαν το ρόλο της σεξουαλικότητας και της ερωτικής εμπειρίας, την αντιμετώπιση της ζήλειας  και των συγκρούσεων ως κίνητρο τονωτικό για όσους φυσικά μπορούν να την αντέξουν, εμπειρίες που δίνουν πνευματική διάσταση στις σχέσεις τους.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: