Βλέπουμε στα ΜΚΔ ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για την δυστυχία , την αποτυχία και την προδοσία όταν πρόκειται για σχέσεις ζευγαριών ιδίως επωνύμων. Διαβάζοντας λοιπόν προσπαθούμε να πάρουμε πληροφορίες για να μάθουμε τι είναι αυτό που εξασφαλίζει την επιτυχία στις σχέσεις προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση μας, νιώθοντας και λιγάκι ζήλια. Διαβάζοντας για κάποιον που θεωρούσαμε τυχερό να περνά δύσκολες στιγμές στην σχέση του, κατά κάποιο τρόπο η δική μας δυστυχία μειώνεται και αρχίζουμε να αισθανόμαστε κάπως ανώτεροι. Ως συνέπεια αυξάνεται η αίσθηση μας για την αποτυχία του κόσμου και συνεχίζοντας να τροφοδοτούμε τον εαυτό μας με ζήλια, δεν αντιλαμβανόμαστε ότι μειώνονται οι πιθανότητες μας για περισσότερη πληρότητα.
Μελέτες που έχουν γίνει σε ζευγάρια της ηλικίας των 40 ετών (Roger Hounsden & Cloe Goodchild) αναδύονται μερικά χαρακτηριστικά που φαίνεται να έχουν εδραιώσει τις σχέσεις που πήγαιναν ιδιαίτερα καλά. Τα ζευγάρια αυτά μοιράζονταν μεταξύ τους ζεστασιά, τρυφερότητα και αφοσίωση. Γνώριζαν πολύ καλά ότι η σκληρή πρόκληση, η αντιπαράθεση και ο φόβος παραμόνευε πάντα στην σχέση τους με κίνδυνο η σεξουαλική απόλαυση και διασκέδαση τους να χαθούν. Διατηρούσαν όμως την παιδικότητα τους που πολλοί από εμάς έχουμε κρυμμένη και συνέχιζαν να εμπιστεύονταν ο ένας τον άλλο.
Όλοι συμφωνούσαν ότι τα ψηλό επίπεδο αφοσίωσης είναι σημαντικό κομμάτι στις πετυχημένες σχέσεις. Επίσης η μονογαμική σχέση θεωρούνταν από όλους σημαντική, όχι φυσικά σαν μια ηθική υποχρέωση που γαλουχήθηκε από την πατριαρχική τους οικογένεια, ούτε από τον φόβο της απώλειας του συντρόφου τους, αλλά επειδή ήταν δική τους ελεύθερη επιλογή.
Σχεδόν όλοι ήταν αντίθετοι στον τυπικό γάμο αφού πίστευαν ότι η πραγματική τους αφοσίωση θα μπορούσε να υποστεί πλήγμα από μια τυπική σύμβαση. Αυτά τα ζευγάρια επαναπροσδιόριζαν καθημερινά την λατρεία που είχαν ο ένας για τον άλλο.
Στη ερώτηση λοιπόν πως ένα ζευγάρι μπορεί να πετύχει μια σωστή σχέση σε μια κοινωνία όπου υπάρχει μεγάλη απογοήτευση, τόση σύγχυση στους ρόλους του άνδρα και της γυναίκας, και της ανατροφής των παιδιών, τα ζευγάρια αυτά υποστήριξαν το ρόλο της σεξουαλικότητας και της ερωτικής εμπειρίας, την αντιμετώπιση της ζήλειας και των συγκρούσεων ως κίνητρο τονωτικό για όσους φυσικά μπορούν να την αντέξουν, εμπειρίες που δίνουν πνευματική διάσταση στις σχέσεις τους.
Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Psychotherapist-Family therapist
Σπούδασα Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισα τις σπουδές μου στο Online and Distance Education (MA), πως να εκπαιδεύω διαδικτυακά και μετά oλοκλήρωσα την τετραετή μου μετεκπαίδευση στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στο Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου. Στο πλαίσιο της μετεκπαίδευσης μου εκπαιδεύτηκα στο Solution Focused Therapy απο το ΒRIEF Institute – London. Eπιπλέον έχω ολοκληρώσει το advance training course in Non-Violent Resistance από το School of Non Violent Resistance – Ισραήλ. Τον Μάιο του 2021 ολοκλήρωσα την ειδικότητα μου στην ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων από το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου καθώς και απο το https://entropia.press/ για την ίδια θεματική. Ειδικεύτηκα στην συστημική θεραπεία ψυχώσεων και στην συστημική θεραπεία ζευγαριών. Εκπαιδεύτηκα επίσης στο Συστημικό Γλυπτό και στο Συστημικό Γενεόγραμμα.
Συμμετείχα σε 2ετές πρόγραμμα σεμιναρίων(2020-2022) στο Ελληνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον χώρο της Ψυχικής Υγείας για την παροχή συνοδείας σε ψυχωσικές κρίσεις. Στόχος μου να δημιουργηθεί και στην Κύπρο ένα παρόμοιο παρατηρητήριο όπου σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς, να παρέχει στήριξη και καθοδήγηση στις οικογένειες αλλά και στο άτομο με ψυχωσική εμπειρία με αρχικό σκοπό την αποφυγή ακούσιας νοσηλείας, την παροχή θεραπείας, την δημιουργία ομάδων αυτοβοήθειας και την προώθηση εναλλακτικών μη-ψυχιατρικών τρόπων αντιμετώπισης του ψυχικού πόνου.
Η προσέγγιση μου είναι συστημική αλλά συμπληρώνεται παράλληλα από εργαλεία άλλων σχολών ψυχοθεραπείας στις οποίες έχω εκπαιδευτεί με σκοπό να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική, ολιστική αλλά και εξατομικευμένη προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στην μοναδικότητα και στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού, οικογένειας.
Ασχολούμαι με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είμαι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Στόχος μου να δημιουργείται κάθε φορά μια μεθοδική και ολιστική προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, ζευγαριού και της οικογένειας.
Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσα το “Anakoufisis Psychotherapy & Counseling» anakoufisis.com και εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Το κέντρο Ανακούφισης δημιουργήθηκε με σεβασμό απέναντι στο παιδί, έφηβο, ενήλικα, ζευγάρι και οικογένεια λαμβάνοντας υπόψη την αυτό-αναφορικότητα του κάθε ατόμου και συστήματος. Το κέντρο διατηρεί συνεργασίες μεταξύ ειδικοτήτων που χρειάζεται να συμμετέχουν για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των θεραπευόμενων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα επαγγελματισμού.
Είμαι μέλος στους πιο κάτω οργανισμούς:
Ευρωπαϊκός Σύλλογος Ψυχοθεραπείας (EAP – ECP, European Certificate of Psychotherapy Holder)
Ευρωπαϊκή Εταιρία Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA)
Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών (ΠΣΨΘ)
Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα στον Χώρο της Ψυχικής Υγείας
Στον ελεύθερο μου χρόνο απολαμβάνω την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλούμαι, ακούω μουσική, διαβάζω βιβλία, βλέπω ταινίες και περπατώ με τους σκύλους μου. Είμαι περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών.
Δείτε περισσότερα άρθρα