Τίποτα δεν είναι πραγματικό .

Μπαίνουμε σε ένα 2ο κύμα εγκλεισμού και όλοι  καλούμαστε για ακόμη μια φορά να επαναπροσδιορίσουμε την καθημερινότητα μας. Καλούμαστε να ζήσουμε σε μία «απόσταση» ο ένας από τον άλλο, μια απόσταση ασφαλείας αφού πρέπει να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας αλλά και τους γύρω μας.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε την φυσική εγγύτητα με την επικοινωνιακή εγγύτητα εφόσον διαθέτουμε την τεχνολογία που μας παρέχει πρόσβαση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με αυτό τον τρόπο να διατηρήσουμε ζωντανές τις σχέσεις με τους ανθρώπους που σχετιζόμαστε.

Άλλος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν είμαστε παθητικοί συλλέκτες των δεδομένων που μας βομβαρδίζουν καθημερινά, αλλά ερμηνεύουμε τις εμπειρίες μας μέσα από διαλόγους και διαπραγματεύσεις για να φτάσουμε σε μια συμφωνία στο τί είναι πραγματικότητα . Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τίποτα δεν είναι πραγματικό αν δεν το ορίσουμε εμείς ως έτσι. Ποιος θα πίστευε πριν λίγους μήνες ότι αυτό που ζούμε σήμερα εν μέσω πανδημίας θα το ορίζαμε σήμερα ως την νέα πραγματικότητα; Μία πραγματικότητα που έχουμε ανάγκη για να δώσουμε μια εξήγηση, για να δώσουμε ένα νόημα για όλο αυτό που ζούμε.

Στην συστημική ψυχοθεραπεία ένα «ψυχολογικό πρόβλημα» το ερμηνεύουμε ως σύμπτωμα του συστήματος  μέσα στο οποίο κινούμαστε. Μέσα στο σύστημα αυτό διερευνούμε τρόπους επικοινωνίας και αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα μέλη του και εξετάζουμε πού και πως εξυπηρετεί  το σύμπτωμα. Σκέφτομαι…μήπως η πανδημία είναι το σύμπτωμα της κοινωνίας , της πραγματικότητας που ορίσαμε σήμερα;

Ας πάμε λίγο πίσω σε μια διαφορετική πραγματικότητα. Γρήγοροι ρυθμοί που δεν προφθάναμε την σκιά μας. Στρες , άγχος, και ένας άνισος αγώνας με τον χρόνο να τα προλάβουμε όλα, με οτιδήποτε εξυπακούεται από αυτό. Ο εγωισμός μας στα ύψη αφού μπορούμε να είμαστε ανώτεροι από κάθε άλλο είδος, μπορούμε να είμαστε άτρωτοι, αναλλοίωτοι και ίσως υπεράνθρωποι.

Και ξαφνικά όλα σταματούν, παγώνουν…

Σήμερα στην νέα πραγματικότητα κάποιοι έχουν αυτό-οργανωθεί, έχουν ανακατασκευάσει τα νοήματα τους και βρήκαν τρόπο να επιβιώνουν έστω και αν η ισορροπία τους διαταράχθηκε. Άλλοι έχουν θέσει τα ξεχασμένα όρια τους, και ρύθμισαν την φυσική  και κοινωνική τους απόσταση. Άλλοι έχουν γίνει αλληλέγγυοι, άλλοι οικείοι και κάποιοι εντελώς  ξένοι. Τέλος κάποιοι έχουν επιλέξει να ζήσουν με το σύμπτωμα την πανδημίας γιατί νιώθουν φόβο χωρίς αυτό.

Ότι έχει επιλέξει ο κάθε ένας στην νέα πραγματικότητα που ορίσαμε εμείς ως έτσι, τα νοήματα σίγουρα ποικίλουν. Ο ορισμός της δικής μας πραγματικότητας επηρεάζει τις σχέσεις μας φυσικές και διαδικτυακές. Ποσό έτοιμοι είμαστε για τα νοήματα αυτά; Πόσο έτοιμοι είμαστε για τα νοήματα του άλλου;

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: