Φυσιολογικό ή προβληματικό;

Η συμπεριφορά μας δεν λειτουργεί απομονωμένη από το περιβάλλον που μας περιβάλλει αλλά συνεχώς εξαρτάται από τις πολλές  πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους γύρω μας. Τίποτα δεν λειτουργεί απομονωμένα στην φύση πόσο μάλλον ο άνθρωπος, ένας ζωντανός πολύπλοκος οργανισμός, ένα βιολογικό σύστημα, ένα σύνθετο δημιούργημα. Η δυναμική του ανθρώπινου δημιουργήματος δεν απαντάται στα μέρη του, ούτε όμως και στο άθροισμα των μερών του. Στον  άνθρωπο ως ζωντανό σύστημα, υπάρχουν διάφορα επίπεδα  οργάνωσης, που το κάθε ένα έχει διαφορετικές αρχές και ιδιότητες. Έτσι λοιπόν ο άνθρωπος λειτουργεί τελείως διαφορετικά ως μονάδα και  ως σύστημα και διαφορετικά στο πλαίσιο ενός κοινωνικού συνόλου.

Ο άνθρωπος ως ένα ανοικτό σύστημα, βιώνει διαρκείς αλληλεπιδράσεις  μεταξύ των μερών του συστήματος του , αλλά και αλληλεπιδράσεις μεταξύ του δικού του συστήματος και του περιβάλλοντος του. Ανταλλάσσει επίσης διάφορες ενέργειες  του συστήματος του με το περιβάλλον αφού καταφέρνει να αντιδρά, όσο μπορεί, διατηρώντας την καλή του σωματική και ψυχική κατάσταση. Προσπαθεί δηλαδή ο άνθρωπος να διατηρηθεί ως σύστημα μέσα σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Στην σημερινή κοινωνία η ανθρώπινη δυστυχία έχει σταματήσει να θεωρείται ως μια πνευματική ή ηθική κατάσταση και συχνά θεωρείται αρρώστια αφού παραβλέπουμε τις δυσμενείς κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες  που βιώνουν πολλοί συνάνθρωποι μας. Στην σημερινή σύγχρονη κοινωνία το δυσμενές κοινωνικό περιβάλλον αποσιωπάται και δίνεται έμφαση στο προσωπικό ψυχολογικό πρόβλημα που «ταμπελώνεται» σε κατάθλιψη. Έχουμε μάθει να συνυφάνουμε την φυσιολογικότητα με την προσαρμογή μας στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία μας, στην μικρό-κοινωνία μας με την ιδεολογία της.

Αν προσαρμοστούμε με επιτυχία τότε θεωρούμαστε ευτυχής και ισορροπημένοι. Αν όχι ελεγχόμαστε για την προσαρμοστικότητα μας, παραγνωρίζοντας το πλαίσιο μας το οποίο είναι τόσο παθολογικό όπου η διαδικασία κοινωνικής προσαρμογής σε ένα τέτοιο πλαίσιο γίνεται τόσο ασφυκτική που επιφέρει σημαντικές αρνητικές συνέπειες για εμάς.

Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί στην οπτική μας για το φυσιολογικό και το προβληματικό, δεδομένης της πολυμορφίας,  πολυπλοκότητας και πολύ ποικιλότητας του ανθρώπινου συστήματος. Ας προσεγγίσουμε την κάθε ανθρώπινη ατομική εμπειρία ως βίωμα ενός υποκειμενικού γεγονότος όπου διαμορφώνεται η υπόσταση ενός ανθρώπου στην ψυχή και το σώμα.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: