Τα καλά παιδιά!

Αυτές τις ψυχές που δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν κανένα, είναι πάντα πρόθυμοι και εξυπηρετικοί, συνήθως δεν ζητάνε τίποτα και δυσκολεύονται να πού όχι, όλοι τις γνωρίζουμε. Είναι τα «καλά παιδιά».

 Μα πως να μην είναι τα «καλά παιδιά», πώς να πουν όχι  αφού αποσιωπούν τα πραγματικά τους συναισθήματα; Πως να πουν όχι αφού θα παραιτηθούν από τη ειλικρίνεια στις σχέσεις τους και θα τους καταβάλει ο φόβος της απόρριψης και της κριτικής; Τα «καλά παιδιά» φέρονται  με τέτοιο τρόπο που δεν θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τον εσωτερικό θυμό που νιώθουν ή τον φόβο της πιθανής  κριτικής ή  απόρριψης των άλλων.

Όλοι έχουμε συναντήσει κάποια «καλά παιδιά» ,τους αναγνωρίζουμε, τους συμπαθούμε, και ίσως κάποτε να τους εκμεταλλευόμαστε. Τι συμβαίνει όμως με αυτά τα άτομα; Η υπερβολική καλοσύνη αυτών των ανθρώπων στέκεται εμπόδιο για την προσωπική τους ευχαρίστηση και την ανάπτυξη υγειών σχέσεων. Χτυπούν την πόρτα του ψυχοθεραπευτή γνωρίζοντας ότι δυσκολεύονται να εκφράσουν τις πραγματικές τους επιθυμίες και ανάγκες. Σκέφτονται ότι «έχουν κουραστεί», «δεν αντέχουν πλέον να δίνουν»,  έχουν ένα θλιμμένο βλέμμα αφού επιλέγουν να καταπιέζουν τον εαυτό τους ανεξαρτήτως του προσωπικού κόστους. Πολλές φορές αναπτύσσουν και άλλες ψυχολογικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, άγχος, ψυχοσωματικά συμπτώματα ακόμα και εξαρτήσεις των οποίων τα συμπτώματα λειτουργούν ως δικαιολογίες για την δυσκολία τους να πουν όχι.

Αν είσαι και εσύ ένα «καλό παιδί» και έχεις στερέψει με το να λες συνέχεια ναι, φρόντισε τον εαυτό σου. Θυμήσου ότι η υπερβολική καλοσύνη ποτέ δεν φέρνει τα αποτελέσματα που θες στις σχέσεις σου και ούτε δημιουργεί αποδοχή άνευ όρων από τους άλλους.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: