Η θηλυκότητα είναι επιλογή.

Η θηλυκότητα στη διάρκεια του χρόνου έχει δεχθεί διάφορες κριτικές παραγνωρίζοντας και αδυνατώντας να κατανοήσει τον πλούτο της γυναικείας φύσης.

Από πολύ παλιά οι γυναίκες πάλευαν για τις κοινωνικές διακρίσεις ως προς τα δύο φύλα αφού τις περισσότερες φορές έπρεπε να υποκύπτουν χωρίς να διαμαρτυρηθούν στα εμπόδια για ακαδημαϊκή και επαγγελματική καριέρα.

Στην σύγχρονη κοινωνία , πολλές γυναίκες απογοητεύονται από τις αδικίες που τους συμβαίνουν και κλείνονται στον εαυτό τους. Η κατάθλιψη παραμονεύει για να τους καταστρέψει την χαρά  και την ελπίδα  αφού πλέον δεν μπορούν να βρουν νόημα  στην γυναικεία τους ύπαρξη. Αναπτύσσουν μία σκληρότητα ακόμα απέναντί και σε άλλες γυναίκες που διεκδικούν τον εμπλουτισμό, την ομορφιά, τον αυθορμητισμό  την ανανέωση και τον ερωτισμό. Πολλές γυναίκες στο βωμό την καριέρας μετατρέπουν την θηλυκότητα τους σε σκληρότητα, καχυποψία, απαξίωση της θηλυκής ύπαρξης και υποτίμησης των ανθρωπίνων σχέσεων. Δεν αντέχουν να έχουν δίπλα τους ανθρώπους που χαρακτηρίζονται από λαχτάρα για ζωή.

Σε αντίθεση, η γυναίκα που βιώνει την γνήσια θηλυκότητα χαρακτηρίζεται από ελευθερία και μια περίπλοκη δυναμική  η οποία δεν περιορίζεται στους κοινωνικούς και χρονικούς περιορισμούς. Δεν περιορίζεται στις καθημερινές ασχολίες και ρόλους, με αποτέλεσμα το αντάλλαγμα ή την αποδοχή, αλλά εμπλουτίζει την ζωή της με καθημερινές τελετουργίες που της προσφέρουν εσωτερική χαρά  και δημιουργική ευχαρίστηση για τα πράγματα που έχει διεκπεραιώσει. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τον σύντροφό της, αναζητά εμπλουτίζει και ανανεώνει την ερωτική της σχέση. Ακόμη και γυναίκες χωρίς σύντροφο βιώνουν την γνήσια θηλυκότητα, με την προσφορά τους σε άλλους ανθρώπους και στο κοινωνικό πλαίσιο το οποίο ζουν.

Γυναίκες που βρέθηκαν σε πολύ δύσκολες καταστάσεις,  όπως σοβαρές αρρώστιες και απώλειες, έχουν καταφέρει να βγουν από το αδιέξοδο λόγω μιας εσωτερικής χαράς  και αποθεμάτων που βιώνουν μέσα από την καθημερινότητα τους.

Η γνήσια θηλυκότητα χαρακτηρίζεται από την δημιουργία και ανάδειξης της ζωής όχι τόσο σε βιολογικό επίπεδο όσο στην συνεχή και διαχρονική  πορεία για ελευθερία, ευαισθησία, αναζήτηση, ερωτισμό, επιλογές και τέλος  του βιώματος της ευχαριστιακής ζωής. Η θηλυκότητα είναι διεργασία ζωής, είναι επιλογή.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: