Γονείς που ελευθερώνουν….

Πόσο έτοιμοι είμαστε να καταλάβουμε τις διαφορετικές ανάγκες των παιδιών μας καθώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται; Έχουμε την ευελιξία για να επιλέξουμε πότε θα είμαστε σταθεροί και πότε θα προσαρμοστούμε στα δικά τους αιτήματά;

Ίσως ως γονείς περιμένουμε από τα παιδιά μας να εκπληρώσουν τις δικές μας επιθυμίες. Τότε αρχίζουμε να κατακρίνουμε, να βολευόμαστε στο λίγο και να γινόμαστε καχύποπτοι καλύπτοντας τις δικές μας ανασφάλειες. Καταντούμε να ελέγχουμε τα παιδιά μας, να σκεφτόμαστε εμείς για αυτά και στο τέλος να επιδιώκουμε να γίνουν σαν εμάς. Κλεινόμαστε στο δικό μας παρελθόν και στα δεδομένα άλλων εποχών, και μη έχοντας προσωπική ζωή ζούμε μέσα από τα παιδιά μας. Γινόμαστε άκαμπτοι σε οτιδήποτε καινούργιο αφού δεν νιώθουμε ασφάλεια να το υποστηρίξουμε.

Ελευθερία, εμπιστοσύνη, αγάπη, ταπείνωση, υπομονή, αυτονομία, εξέλιξη, ανάπτυξη, πίστη και υπέρβαση είναι μερικές λέξεις που χαρακτηρίζουν τους γονείς  που ετοιμάζουν τα παιδιά τους  για να γίνουν οι πολίτες του μέλλοντος. Γονείς που διαθέτουν χρόνο για επεξεργασία του καινούργιου και του ξένου, είναι αυτοί που ενθαρρύνουν την υγιή περιέργεια, ενθαρρύνουν και αναγνωρίζουν τις δεξιότητες του παιδιού τους και ταυτόχρονα περιβάλλουν και υποστηρίζουν την κριτική σκέψη.

Γονείς που αξιοποιούν την καθημερινότητα τους, στηρίζουν ακόμη και τις αποτυχίες των παιδιών τους παραμένοντας υπεύθυνοι στην στήριξη και  ενθάρρυνση τους.

Γονείς που ελευθερώνουν, περιβάλλουν, υποστηρίζουν….

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: