Πορεία αλλαγών….

Η Τρίτη ηλικία είναι συνήθως η περίοδος που φροντίζουμε περισσότερο την ποιότητα ζωής μας. Είναι η περίοδος όπου γίνεται το επιστέγασμα της ολοκλήρωσης των ανθρώπων που αγωνίστηκαν να πετύχουν σε όλη τους την ζωή. Επίσης είναι η περίοδος πολλών αλλαγών στην ζωή τους η οποία χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση της υγείας και των σωματικών ικανοτήτων, απώλεια προσώπων και ρόλων στην καθημερινότητα τους αλλά και αλλαγών στην ψυχολογία και κοινωνική ζωή.

Όσοι είναι ευτυχείς και έχουν ζήσει μεγάλη διάρκειας ζωής, ήδη έχουν αποκτήσει αποθέματα και εμπειρίες που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να καθοδηγήσουν και να εμπλουτίσουν τους νεότερους. Οι ηλικιωμένοι πρεσβύτεροι αποτελούν την πηγή σοφίας που βρίσκεται μέσα στον κάθε ένα από εμάς και μας βοηθούν να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος αλλά και να αποκομίσουμε οφέλη για τα επερχόμενα μαθήματα ζωής. Αυτοί που έχουν φύγει, μας διδάσκουν την ευγνωμοσύνη για την αξία της ζωής, για να μπορούμε να ζούμε την ζωή μας στο μέγιστο ευχαριστιακά.

Οι ηλικιωμένοι είναι άτομα τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν συναισθηματικά, και πνευματικά και να αποκτήσουν καινούργιες εμπειρίες μέχρι και το τέλος της ζωής τους. Μπορούν να σκέφτονται παραγωγικά και να συμμετέχουν ενεργά στο βαθμό που μπορούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες . Επίσης έχουν όνειρα και επιθυμίες για να πραγματοποιήσουν κάτι ακόμη…. Είναι ακόμη χρήσιμοι και απαραίτητοι και εμείς οι νεότεροι έχουμε την ανάγκη τους.

Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε σχετικά με τα αρνητικά στερεότυπα και διακρίσεις που κάνουμε πολλές φορές σε άτομα της τρίτης ηλικίας. Ο κάθε ένας βιώνει διαφορετικά την κάθε ηλικιακή φάση της ζωής και κάθε καινούργια πραγματικότητα δημιουργεί το νέο ψυχολογικό υπόβαθρο του κάθε ανθρώπου. Η εξέλιξη του ανθρώπου συνεχίζεται σε κάθε ηλικία μέχρι τον θάνατο αφού η κάθε ηλικία είναι μία φυσιολογική πορεία αλλαγών.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: