Πόσο έτοιμοι είμαστε να χαρούμε;

Η χαρά  είναι μία κατάσταση εσωτερικής πορείας και μία στάση ζωής την οποία πρέπει να διεκδικήσουμε και να υπερασπιστούμε. Μπορούμε όμως να μιλούμε για χαρά στους καιρούς που ζούμε; Μήπως η χαρά είναι μια προσωρινή εύκολη κατάσταση την οποία ζούμε;

Όπως όλοι γνωρίζουμε τις περισσότερες φορές η χαρά στα παιδιά χαρίζεται. Οι γονείς  και σημαντικά άτομα γύρω τους δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να χαρούν. Ως ενήλικες  αναμένουμε ότι η χαρά θα συνεχίσει να μας χαρίζεται όπως είμασταν παιδιά. Όταν δεν μας χαρίζεται πλέον, είναι η στιγμή που αντιλαμβανόμαστε ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιμέναμε, ότι είναι δύσκολα και αρχίζουμε να δυσανασχετούμε, να γκρινιάζουμε και να μην νιώθουμε καλά.

Σκεφτόμαστε ότι κάποιος άλλος θα μας φροντίζει και θα είναι υπεύθυνος για την δική μας χαρά. Πολύ συχνά περιμένουμε από τον/την σύντροφο μας ότι θα έχει αυτό τον ρόλο, θα μας πάρει όλα τα προβλήματα και θα μας δώσει όλες τις λύσεις στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Τότε είναι που αντιλαμβανόμαστε  την χαρά ως την  απουσία προβλημάτων. Τότε που για  γνώμονα να μετρήσουμε την χαρά βάζουμε μια σειρά ευχάριστων γεγονότων ή ερεθισμάτων που έχουμε ζήσει, για στιγμές που περνούμε καλά. Μόλις όμως τελειώσουν  αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα, τότε τελειώνει και η χαρά. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μιλούμε για χαρά αλλά για ευχαρίστηση. Συνεχίζουμε λοιπόν το μοτίβο να γκρινιάζουμε και να φανταζόμαστε την στιγμή που δεν θα υπάρχει πόνος, αρρώστια ή θάνατος. Αν μείνουμε στην γκρίνια και στο παράπονο δεν θα χαρούμε ποτέ και θα μας φταίνε πάντα οι άλλοι. Στο τέλος απογοητευόμαστε και χάνουμε την δυνατότητα να χαρούμε, να διεκδικήσουμε  και να εμπνεύσουμε τους άλλους γύρω μας.

Είναι όμως έτσι; Υπάρχει περίπτωση να τελειώσουν τα προβλήματα; Μήπως θα πρέπει να περιμένουμε να τελειώσουν όλα τα βάσανα για να χαρούμε; Αν αναστοχαστούμε την  όλη πορεία της ζωής μας μέχρι σήμερα πως θα απαντούσαμε στις πιο κάτω ερωτήσεις; Έχουμε ζήσει; Πως έχουμε ζήσει; Ποιος o σκοπός  και τον νόημα αυτού που ζούμε; Την στιγμή που θα φύγουμε πως θα είμαστε; Θα είμαστε μέσα στην μιζέρια και την μαυρίλα; Αν είναι έτσι θα περνούν οι μέρες και τα χρόνια και δεν  θα έχουμε χαρεί.

Αυτό δεν σημαίνει  να αποφύγουμε τα προβλήματα που συναντούμε αφού θα τα συναντήσουμε μπροστά μας  πιο μετά. Ας μην αφήσουμε  όμως τα προβλήματα και τις δυσκολίες να μας ορίζουν, ας πάρουμε  την απόφαση να αποκτήσουμε δεξιότητες και ικανότητες για να υπερβούμε τα προβλήματα μας. Ακόμα και το ελάχιστο βήμα μπροστά, θα μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα από πριν και θα έχουμε αποκτήσει καινούργιες δεξιότητες  για να προχωρήσουμε στην ζωή. Αυτός είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να σκεφτόμαστε για την χαρά και όχι μεμονωμένες στιγμές ευχαρίστησης, διότι η προσπάθεια και η πορεία να υπερβούμε οποιαδήποτε προβλήματα στην ζωή μας θα μας φέρει στο τέλος την χαρά.

Πόσο έτοιμοι είμαστε να χαρούμε;

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: