Φόβος ή αγάπη;

Όλοι μας αναγνωρίζουμε το αίσθημα όταν δεν ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση. Είναι το αίσθημα που νιώθουμε όταν έχουμε να δώσουμε εξετάσεις, όταν απειλούμαστε με απόλυση από την δουλειά μας, όταν μας εγκαταλείπει ο άνθρωπος μας ή καλούμαστε να εκπληρώσουμε επιθυμίες και προσδοκίες που δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε. Η καρδιά μας αρχίζει να χτυπά, ο σφυγμός μας είναι τόσο δυνατός που σχεδόν τον ακούμε, έχουμε την ανάγκη να πάμε στην τουαλέτα, αισθανόμαστε άσχημα, παραλυμένοι και ανήμποροι.

Αυτό που βιώνουμε  πλημμυρίζει όλο μας το κορμί, λόγω ενός απροσδόκητου γεγονότος, το οποίο παίρνει απειλητικές διαστάσεις.  Αναζητούμε απελπισμένα μία λύση ή μια στρατηγική συμπεριφοράς που θα μας αποτρέψει την απειλή που νιώθουμε, θα λύσει το πρόβλημα και θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Αν τα καταφέρουμε και κάνουμε το σωστό στην συγκεκριμένη περίπτωση τότε οι ήχοι του φόβου φεύγουν και το βάρος φεύγει από την καρδιά. Αυτή την φορά σταθήκαμε τυχεροί!

Τι γίνεται όμως όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια απειλητική κατάσταση που δεν έχουμε ξανασυναντήσει και όταν αυτό που φαινόταν η τελευταία διέξοδος δεν φέρνει αποτέλεσμα; Είναι τότε που όλοι οι δρόμοι είναι κλειστοί ή αδιάβατοι  και τότε που χάνουμε κάθε δυνατότητα ελέγχου. Στο μυαλό μας έρχονται τα πάνω κάτω και ο αρχικός φόβος μετατρέπεται σε απόγνωση, παράλυση και ανημποριά. Καθώς αυτή η φόρτιση διαρκεί, όλα τα αποθέματα μας αναλώνονται με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κουρασμένοι, αδύναμοι και αποκαρδιωμένοι. Μετά από μια εξαντλητική νύκτα σηκωνόμαστε το επόμενο πρωί με το ίδιο δυσάρεστο αίσθημα ανησυχίας και παραλυσίας. Αν δεν βρούμε μια διέξοδο είμαστε χαμένοι.

Και στις δύο περιπτώσεις αυτό που αισθανόμαστε είναι φόβος! Τί γίνεται όμως αν μετατρέψουμε το φόβο και την απειλή σε πρόκληση; Ο φόβος δίνει την θέση του σε αισιοδοξία και θάρρος, η αδυναμία δίνει την θέση της στην θέληση. Όταν τα καταφέρουμε νιώθουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη γι’ αυτά που ξέρουμε και για αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Νιώθουμε περήφανοι και ευχαριστημένοι, χαρούμενοι και ίσως ευτυχισμένοι. Αυτό που πριν μας φαινόταν σαν απειλή τώρα αποτελεί μια ευχάριστη πρόκληση.

Όποιος αποκτά κάποιες ικανότητες και μπορεί με τον θαυμασμό και την αναγνώριση των άλλων να αναπτύξει ένα αίσθημα προσωπικής ασφάλειας, αυτός παύει πραγματικά κάποια στιγμή να φοβάται. Μας φθάνει να ξέρουμε πως υπάρχει κάποιος φίλος ή φίλη, μια μάνα, ένας παππούς απλά ένας κοντινός άνθρωπος που μας σκέφτεται και θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να μας βοηθήσει. Ίσως τότε νιώσουμε και το αίσθημα που είναι τόσο δυνατό που μπορεί να υπερνικήσει τον φόβο. Το αίσθημα που επιτρέπει σε κάποιους  να πηδήξουν στην θάλασσα για να σώσουν ένα άνθρωπο, να ορμήσουν στην φωτιά για να σώσουν τον σύντροφο τους, ακόμη και να καρφωθούν στο Σταυρό.

Λίγοι γνωρίζουν ότι αυτό το αίσθημα ονομάζεται Αγάπη!

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: