Αυτονόμηση ή υπερπροστασία ;

Τα μέλη μιας οικογένειας επιδιώκουν να διατηρήσουν ένα σταθερό εσωτερικό περιβάλλον για να κρατούν τις ισορροπίες τους και να διαφυλάξουν τα όρια και τις αξίες τους. Ταυτόχρονα η οικογένεια εμπλουτίζεται μέσω νέων πληροφοριών που προέρχονται από τα μέλη της για να μπορεί να έλθει σε αρμονία με το εξωτερικό περιβάλλον. Σε τέτοια περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή είναι επιθυμητή.

Οι κλειστές οικογένειες τείνουν να ενοχοποιούν τα μέλη της όταν διαφοροποιούνται και εισάγουν αλλαγές στο σύστημα της. Οποιαδήποτε αλλαγή θεωρείται  απειλή ή κίνδυνος για την ομαλή λειτουργία της. Ως αποτέλεσμα τα μέλη τείνουν να ανατρέψουν οτιδήποτε καινούργιο και να επανέλθουν στην κανονική για αυτούς λειτουργία της. Για να επιτευχθεί οποιαδήποτε αλλαγή πρέπει να αλλάξει η κουλτούρα.

Όταν ο κόσμος, η κοινωνία και η πραγματικότητα δεν είναι σύμφωνα με την δική τους άποψη τα μέλη της οικογένειας ταλαιπωρούνται και ζητούν βοήθεια  να αλλάξουν καταστάσεις τις οποίες θα  προσαρμόσουν στην δική τους άποψη για το πως θα έπρεπε να ήταν ο κόσμος. Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθούν αν πρέπει αυτοί να αλλάξουν; Όσο τα μέλη δεν αλλάζουν τόσο πιο πολύ τους δυσκολεύουν οι καταστάσεις.

Πολλοί είναι οι γονείς που στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αυτονομηθούν τους υπόσχονται μαγείρεμα, καθάρισμα και φροντίδα αλλά και την αμφιβολία ότι ίσως να μην τα καταφέρουν χωρίς αυτούς. Επιπλέον τους προσφέρουν και άφθονες ενοχές λες και η ανάπτυξη του ενήλικα παιδιού τους λειτουργεί ως αρνητικός παράγοντας ύπαρξης νοήματος στην ζωή τους. Μερικές φορές οι ενοχοποιήσεις είναι τόσο δυνατές που ο νέος καθυστερεί το πέταγμα του για να μην κατηγορήσει τους γονείς του για ανεπαρκή αγάπη και προτιμά να βολευτεί στην υποτιθέμενη ανεπάρκεια του. Έτσι οι καταστάσεις στην οικογένεια μένουν ως έχουν.

Απειλή υπάρχει και στις περιπτώσεις που ένα μέλος της οικογένειας διαφοροποιείται ιδεολογικά. Αλλάζει την ιστορία της οικογένειας του, σπάζοντας τους οικογενειακούς μύθους οι οποίοι μέχρι τώρα έμοιαζαν να την προστατεύουν και να διατηρούν τα αυτονόητα.

Αντίστοιχα στην περίπτωση που ένα μέλος της οικογένειας δυσλειτουργεί και ζητά θεραπεία, ένα άλλο μέλος της οικογένειας αναλαμβάνει τον ρόλο της δυσλειτουργίας της. Πολλά παιδιά καταφέρνουν να επιτύχουν σημαντικές αλλαγές σε κάποιο αναπτυξιακό στάδιο φτάνοντας όμως σε ένα στάδιο όπου να μην μπορούν να τις υπερασπιστούν αφού δεν έχουν επεξεργαστεί τις δικές τους προσωπικές δυσλειτουργίες και εμφανίζονται όταν γίνουν και αυτοί γονείς. Κλασικό παράδειγμα νεαρών μητέρων που ενώ κατηγορούσαν με παράπονο τις δικές τους μητέρες φτάνουν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Όσο πιο νωρίς με ένα εποπτικό τρόπο  δώσουμε πρωτοβουλίες και υπευθυνότητες στα παιδιά μας,  τόσο πιο γρήγορα θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, θα διαχειριστούν καλύτερα την απώλεια αποχωρισμού από τους γονείς και θα αντιμετωπίσουν γενναία  δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν στην εξέλιξη της ζωής τους. Στην αντίθετη περίπτωση θα μεγαλώσουμε παιδιά άβουλα με γονείς που τα κάνουν όλα για αυτά, και θα αντιμετωπίζουν την ζωή μέσα από μια ανώριμη συναισθηματική ματιά καθηλωμένα σε αναπτυξιακά στάδια μικρότερων ηλικιών.

Ας γίνουμε λοιπόν συνοδοιπόροι στην αγωνία, δυσκολία και αδυναμία των παιδιών μας για αυτονόμηση και ας τους συνοδεύσουμε στις όποιες κατακτήσεις ή εισόδους νέων απαιτητικών περιοχών της ζωής τους.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: