DNA και Άνθρωπος

Η ανακάλυψη και αποκρυπτογράφηση του DNA είναι μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές στην επιστήμη του Ανθρώπου. Πολλά βραβεία Νόμπελ έχουν δοθεί σε προσπάθειες που έχουν ως επίκεντρο την έρευνα στην θεραπευτική εφαρμογή του DNA. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ακόμη και στην εξέλιξη  ανθρωπιστικών επιστήμων που αφορούν θεραπεία η επιστήμη της μοριακής βιολογίας και γενετικής θα παίξουν σημαντικό ρόλο.

Πολλοί ρωτούν στην θεραπεία: “ Γιατί αισθάνομαι έτσι; Mήπως φταίει το DNA μου;”

Θα μπορούσα να απαντήσω «Ναι βέβαια ησύχασε….» άφησε όλα τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές σου σε ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο όπου εκεί επιστήμονες και ερευνητές θα σου υποσχεθούν ριζικές, άμεσες και γρήγορες λύσεις. Εκεί όπου  θα σε αναπτύξουν και θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις με ακρίβεια στα επόμενα σου βήματα. «Πρόσεξε όμως….» Θα πρέπει να αφήσεις έξω από το εργαστήριο την ευθύνη για τις συμπεριφορές του προσώπου σου. Ενός προσώπου που είναι μέλος ομάδας όπου τα μέλη αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους για να μετασχηματίσεις το «όλον» της ύπαρξης σου αλλά και του «άλλου». Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται να εστιάζεις σε αυτό που κάπως μπορείς να επηρεάσεις!!

Ο άνθρωπος ως πρόσωπο έχει διαδραστική σχέση με τα μέλη ενός συστήματος. Αυτό του δίνει την δυνατότητα να επηρεάζει αλλά και να επηρεάζεται ως μέλος της ομάδας. Επίσης τον καθιστά υπεύθυνο προσωπικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά. Ο άνθρωπος περνά από γενιά σε γενιά μέσα από τις σχεσιακές του αλληλεπιδράσεις και όχι μόνο από DNA.

Ο άνθρωπος συνδέεται ως πρόσωπο με την ομάδα και το κοινωνικό σύστημα όπου μέσω αυτών αναπαράγει κοινωνική και ψυχική οδύνη που  τον οδηγούν μερικές φορές σε δυσλειτουργία. Παράλληλα όμως έχει την δυνατότητα να αντέχει, να ενημερώνεται και τελικά να αναλαμβάνει την ευθύνη που τον καθιστά πολίτη στο συλλογικό του περιβάλλον.

Η ψυχοθεραπεία μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον άνθρωπο ώστε να αγωνιστεί για κάτι που να αξίζει. Του ανοίγει τον δρόμο για εξέγερση, ερωτισμό, αναγέννηση και ευχαριστία. Δεν τον αφήνει να χαθεί στο πλήθος αλλά του δίνει φωνές που θα τον απελευθερώσουν ως πολίτη.

Ο άνθρωπος βιώνει απώλειες, οδύνες και βία σε σχέσεις μέσα στο οικείο του περιβάλλον. Καταφέρνει όμως μέσω της ενσυναίσθησης να κάνει τον «άλλον» ενώ πριν ήταν ξένος «οικείον», και να νιώσει ότι «ανήκει».

Ο υπεύθυνος άνθρωπος, ως πρόσωπο DNA, και ως μέλος του συστήματος δεν ζητά ένα αόρατο και απρόσιτο ένοχο , αλλά αναλαμβάνει την προσωπική του ευθύνη για να ζήσει ειρηνικά και ευχαριστιακά μέσα σε ένα διαφοροποιημένο εαυτό.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: