Η ελευθερία είναι ένα μυστήριο…

H εποχή που ζούμε χαρακτηρίζεται από την ελευθερία επιλογής του τρόπου ζωής κάθε ανθρώπου. Η απόφαση για ελευθερία για τον τρόπο ζωής που θέλουμε να ζήσουμε είναι μια  συνειδητή επιλογή η οποία συνοδεύεται από την ανάληψη της απαιτούμενης προσωπικής ευθύνης για τις συνέπειες της. Η  επιλογή  τρόπου ύπαρξης, είναι  οι αποφάσεις που θα πάρουμε και που ως κομβικά σημεία θα καθορίσουν την υπόλοιπη προσωπική  ζωή μας. Είναι απόφαση που την παίρνει ο κάθε ένας σε προσωπικό επίπεδο, μόνος του, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τους άλλους και  πως σχετίζεται μαζί τους.

Όσο πιο ελεύθεροι νιώθουμε τόσο πιο εύκολα μπορούμε να σκεφτούμε,  να χαρούμε αλλά και να σχετισθούμε και να δημιουργήσουμε με τους άλλους. Οι άλλοι υπάρχουν στην ζωή μας είτε ως συνεργάτες, φίλοι, σύντροφοι, γονείς, συγγενείς. Όλοι είναι πολύτιμοι, αφού μπορούμε να μάθουμε από αυτούς νέες ιδέες και γνώσεις αλλά και να δούμε μια διαφορετική οπτική από την δική μας.

Τί όμως μας ενθαρρύνει να πάρουμε την απόφαση για αλλαγή προς την ελευθερία; Σίγουρα η διαπροσωπική σχέση με διαφορετικά  πρότυπα και καταστάσεις από αυτά που ζούμε, να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την απόφαση για αλλαγή σε καταστάσεις που πριν θεωρούνταν απίθανες ή και αδύνατες. Από την άλλη οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όπως η κοινωνική ανισότητα και η φτώχια αλλά και η έλλειψη σωστών προτύπων να θεωρούνται εμπόδια ή ανασταλτικοί παράγοντες για να πάρουμε την απόφαση να θέσουμε στόχους που να μην περιορίζουν την ελευθερία μας.

Σε μια εποχή που τα πάντα αμφισβητούνται  και τα πάντα είναι ελεύθερα και προσβάσιμα, η απόφαση για ελευθερία δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.  Πιθανόν να μας φοβίζει αφού προϋποθέτει την ανάληψη προσωπικής ευθύνης που συνοδεύεται από αγωνία αφού κινδυνεύουμε από το αίσθημα της μοναξιάς έστω και αν έχουμε γύρω μας αγαπητά πρόσωπα. Η προπαγάνδα της διαφήμισης που έχει εισχωρήσει στις ζωές όλων μας, μας δυσκολεύει όταν δεν έχουμε την αναγνώριση και επιβεβαίωση των άλλων. Μας δυσκολεύει να υπερασπιστούμε την προσωπική μας ταυτότητα, να πούμε «όχι» εκεί που όλοι περιμένουν να πούμε «ναι».

Η γνήσια υπαρξιακή ελευθερία είναι ένα μυστήριο, που θα μας επιτρέψει να μην παραιτηθούμε από την ζωή παρόλες τις δυσκολίες, να μην αποδεχόμαστε τους οποιουσδήποτε εκβιασμούς αλλά ταυτόχρονα θα μας ανοίξει άγνωστους και απέραντους ορίζοντες. Θα μας επιτρέψει να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε, να θαυμάζουμε την  Θεϊκή δημιουργία  και να ζήσουμε την ζωή μας ευχαριστιακά.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: