Συγνώμη αν σε ξύπνησα…δεν θα πας εκκλησία σήμερα.

Το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε καθορίζει τους κανόνες και τους όρους των σχέσεων μας και κατά συνέπεια την προσωπική μας πορεία ως άνθρωποι. Θέλουμε μια υγιή κοινωνία στην οποία το κράτος θα μας παρέχει ασφάλεια, υγειονομική κάλυψη, ελευθερία έκφρασης, πολιτικής ή θρησκευτικής,  ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης για να μπορεί ο καθένας  να προχωρήσει στην ζωή του σύμφωνα με τις δυνατότητες του αλλά και τους προσωπικούς στόχους που έχει θέσει. Θέλουμε επίσης ένα κοινωνικό πλαίσιο που να βοηθά και να φροντίζει τα αδύναμα μέλη του αλλά και να αναδεικνύει τα ικανά.

Το δημοκρατικό σύστημα στο οποίο ζούμε, προσφέρει πολλές δυνατότητες για συμμετοχή στα κοινά.  Καλούμαστε να εκλέξουμε κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους που κατά διαστήματα μας προσφέρουν δοκιμασμένες λύσεις, πιο ανθρώπινες αλλά και ταιριαστές στα εκάστοτε νέα δεδομένα.

Η αναζήτηση της αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό μας δίνει την ευκαιρία να κατηγορήσουμε τις αρνητικές αποφάσεις του παρελθόντος αλλά και να ενοχοποιήσουμε ταυτόχρονα αυτούς που τις υποστήριξαν. Μας προσφέρει την δυνατότητα να ενοχοποιούμε κάποιους  για ότι κακό μας έχει συμβεί και έτσι να αποποιούμαστε κάθε προσωπική ευθύνη. Κάθε αλλαγή είναι καλοδεχούμενη αφού υπόσχεται καλυτέρευση της ζωής μας,  ίσως τα πράγματα να γίνουν όπως τα θέλουμε, χωρίς όμως να χρειάζεται να κάνουμε την προσωπική προσπάθεια που χρειάζεται και φυσικά χωρίς να πρέπει να αναλάβουμε την προσωπική ευθύνη αυτής της αλλαγής.

Είναι  μερικοί από εμάς που θα επιλέξουμε την άρνηση και τον θυμό για να εξαφανίσουμε τα λάθη μας, θα ενδιαφερθούμε περισσότερο για την επιβίωση μας παρά να επιλέξουμε την αλλαγή του εαυτού μας και να δούμε τα λάθη μας. Ο υπέρμετρος λαϊκισμός θα μας δικαιώσει και θα μας αθωώσει, και φυσικά  θα φροντίσουμε να βρούμε ένα αποδιοπομπαίο τράγο να του φορτώσουμε όλη την κοινωνική οργή μας με αποτέλεσμα να αλλάζουμε κοινοβουλευτικούς αντιπροσώπους οι οποίο μας υπόσχονται ανέξοδα αγαθά,  κοινωνική χαλάρωση  χωρίς συνέπειες και απαιτήσεις αντί  να επιλέξουμε να αλλάξουμε εμείς.

Είναι και μερικοί από εμάς που ζητούμε άλλοθι για την στασιμότητα μας και αποδίδουμε την ανεπάρκεια μας στους άλλους ή στις συνθήκες τις οποίες ζούμε. Αποχαυνωνόμαστε με τους όποιους εθισμούς που μας προσφέρονται και πνίγουμε τα όνειρα μας. Ζητούμε άλλοθι για να καλύψουμε, και να μην εκφράσουμε θαρραλέα τις ιδεολογίες μας. Εμείς δεν φταίμε σε τίποτα, δεν ευθυνόμαστε για τίποτα. Αρκούμαστε στα λίγα διότι φταίνε οι ευκαιρίες που δεν υπάρχουν, απορρίπτουμε κάθε δυνατότητα που μας προφέρεται διότι απαιτεί προσπάθεια. Έτσι λοιπόν ζητούμε το μαγικό θαύμα που θα έπρεπε εμείς να αναδείξουμε, και ζητούμε πλαίσια και ανθρώπους και  που θα μας πουν ότι έχουμε δίκιο και θα μας προσφέρουν μια ιδεολογική κάλυψη, ενοχοποιώντας άλλους εκτός από τον εαυτό μας.

Είναι και μερικοί από εμάς που επιλέγουμε τυφλά κάποιες διεξόδους που στο τέλος μας οδηγούν σε αδιέξοδο, που επιλέγουμε αντιπροσώπους έκφρασης που στο τέλος αποδεικνύονται λαοπλάνοι. Αναζητούμε διεξόδους έκφρασης στον ανώνυμο ιντερνετικό κόσμο για να καταγγείλουμε με ευκολία τους άλλους και να ισοπεδώσουμε τα πάντα, μη έχοντας το θάρρος να παραδεχθούμε ότι έχουμε κλειστεί μέσα στην δική μας μιζέρια. Αποβλακωμένοι δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε υπνωτιστεί από υποσχέσεις και άφθονες παροχές.

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι γνήσιοι αυθεντικοί επαναστάτες που δεν απαλλάσσουν τους εαυτούς τους από την ανάληψη προσωπικής ευθύνης για ότι γίνεται στο κοινωνικό πλαίσιο. Δεν υποτιμούν τα αποτελέσματα της έγκυρης επιστημονικής γνώσης και φροντίζουν για την υγεία και πρόληψη του κοινωνικού συνόλου. Άνθρωποι που προσφέρουν γνώση για να μπορούν οι άλλοι να παράγουν. Κάποιοι που δεν μιμούνται το ψέμα αλλά υποστηρίζουν την δική τους αυθεντικότητα, αναπτύσσονται δημιουργικά, δεν εμποδίζουν την πρόοδο και δεν ενοχοποιούν την αριστεία. Τέλος υπάρχουν άνθρωποι τίμιοι και ικανοί που πασχίζουν για το κοινό καλό.  Δεν περιμένουν το μαγικό θαύμα που θα τους δοθεί ως ατομική χάρη και θα τους απαλλάξει από την ανάληψη προσωπικής ευθύνης. Άνθρωποι που  αναζητούν την δυνατή ορθόδοξη πίστη για να γίνουν μέτοχοι στο θαύμα της ζωής και να ζήσουν ευχαριστιακά.

Μιλώ σ ’εσένα. Τι θα κάνεις την επόμενη φορά που θα σου απαγορεύσουν να πας εκκλησία; Μήπως θα κρυφτείς πίσω από το διαδίκτυο για να κατηγορήσεις και να ξεσηκώσεις  τους άλλους σε πορείες και διαμαρτυρίες χωρίς εσύ να έχεις το θάρρος να λάβεις μέρος διότι φοβάσαι το βόλεμα στο οποίο ζεις εσύ και η οικογένεια σου; Μήπως θα κρυφτείς στο δωμάτιο σου με το κομποσκοίνι σου προσευχόμενος λέγοντας «έχει ο Θεός»;

Συγνώμη αν σε ξύπνησα….. δεν θα πας εκκλησία σήμερα.

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: