Ως άνθρωπος είμαι οκ!

Ως άνθρωπος, είμαι συναισθηματικά αδιαπέραστος. Μερικές φορές δεν  ανταποκρίνομαι καλά στην ασάφεια, στην έλλειψη προσωπικού ελέγχου ή στην έλλειψη ελευθερίας. Πιθανόν να μην έχω εκτιμήσει πόση ελευθερία και αυτοδιάθεση μου έχουν δοθεί μέχρι να μου την αρνηθούν.

Ως άνθρωπος ίσως έχω γίνει πολύ πιο σιωπηλός με την πάροδο του χρόνου. Η μετάβαση στην δουλειά, μου παρείχε μια αίσθηση του εαυτού μου και κάποια αυτονομία. Η συν-απομόνωση το έχει σταματήσει αυτό, και κάθε αίσθηση κανονικότητας, έχει σταματήσει. Δεν συμμετέχω  πλέον σε δραστηριότητες που κάποτε μου έδιναν μια αίσθηση ρουτίνας, σκοπού, ελέγχου και έκθεσης σε άλλους ανθρώπους. Έχω απαλλαγεί από δομές που μου έδιναν μια αυτόνομη αίσθηση του εαυτού μου και αραιώσα τη δοσολογία των σχέσεών μου.

Ως άνθρωπος είμαι τώρα αναγκασμένος όχι μόνο να αντιμετωπίσω τις τρομακτικές υπαρξιακές και οικονομικές απειλές αυτής της πανδημίας, αλλά έχω επίσης χρόνο να αντιμετωπίσω συναισθήματα από τα οποία είχα την πολυτέλεια να κρατήσω απόσταση. Αντιμετωπίζω  τις ενδοπροσωπικές μου συγκρούσεις ακριβώς το ίδιο με τις διαπροσωπικές μου διαφορές.

 Ως άνθρωπος πιθανόν να μετατοπίζω τα αρνητικά μου συναισθήματα σε κάτι απτό ή σε κάποιον από το οικείο μου περιβάλλον. Μπορεί να έχω αναπτύξει μια οξεία ευαισθησία σε συνήθη πράγματα όπως ο ήχος του μασήματος, ή της αναπνοής του συντρόφου μου. Υποθετικά, μπορεί οι γύρω μου να διαπιστώσουν την εξαιρετική μου ικανότητα πλυσίματος πιάτων ή την έντονη πλύση των χεριών μου.

Ως άνθρωπος μου είναι πολύ εύκολο να πέσω σε μια κοιλότητα απελπισίας και μπορεί να είναι δελεαστικό να παραμείνω χωρίς μπάνιο, με τις πιτζάμες μου και να κοιτάζω προς τα κάτω σε μια μεγάλη κούπα παγωτού.

Ως άνθρωπος είμαι οκ!

Μαρία Λεωνίδου, Ψυχολόγος – Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια , για παιδιά, εφήβους ζευγάρια και οικογένεια.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: