Ένα αλλιώτικο Πάσχα…

Όλοι μας λίγο ή πολύ αυτή την περίοδο της πανδημίας νιώθουμε φόβο και έχουμε ανάγκη να μιλήσουμε για αυτά που μας συμβαίνουν. Μερικοί περνούν δύσκολες καταστάσεις.  Δίνουν τις δικές τους ερμηνείες για το τι συμβαίνει γύρω τους. Ερμηνεύουν τα σημερινά γεγονότα και εμπειρίες   σύμφωνα με δεδομένα και εμπειρίες που έχουν ζήσει στο παρελθόν. Ας μην τους αντιμετωπίσουμε ως προβληματικούς ή αδύναμους. Όλοι μας έχουμε την δυνατότητα με ένα συνειδητό τρόπο, να αλλάξουμε την προσωπική μας ιστορία να δούμε την σημερινή πραγματικότητα με την στάση του σημερινού μας ενήλικα και όχι με την στάση του παρελθόντος. Όλοι ζούμε εμπειρικά τις επιπτώσεις της πανδημίας  αλλά δεν τις αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο. Το διαδίκτυο μας επιτρέπει να μοιραζόμαστε απόψεις και να είμαστε ο εαυτός μας. Διψούμε για ειδήσεις που ξεπερνούν τον υπέρμετρο λαϊκισμό και με τρυφερότητα μας ενθαρρύνουν και μας εμψυχώνουν.

Οι γονείς αγωνιούν για τα παιδιά τους αν θα πληγωθούν ή θα τους μείνει κάποιον τραύμα από τον εγκλεισμό. Τα παιδιά όμως δεν βιώνουν το ευρύτερο κλίμα της κοινωνίας αλλά το κλίμα της δικής τους οικογένειας, των δικών τους προσώπων στην οικογένεια. Αν οι γονείς στον εγκλεισμό τσακώνονται ή έχουν προστριβές τότε αυτό θα βιώσουν τα παιδιά. Τα παιδιά προσαρμόζονται πιο γρήγορα, μαθαίνουν παίζοντας και ζουν το παρόν περισσότερο από εμάς τους ενήλικες. Μέσα από το παιγνίδι αντιλαμβάνονται τον κόσμο την πραγματικότητα, τους κανόνες, την αντιπαλότητα, την ήττα αλλά και την διαπραγμάτευση.

Αυτό το Πάσχα…

Ας  παίξουμε μεταξύ μας, με τα παιδιά μας και ας τους χαρίσουμε αναμνήσεις από αυτή την περίοδο.  Αναμνήσεις, μιας συγκεντρωμένης οικογένειας που μιλά μεταξύ της ανθρώπινα, δημιουργικά και δίνει νόημα στα  μέλη της.

Ας κτίσουμε σχέσεις που θα μείνουν στο μέλλον, θα δημιουργήσουν πρότυπα τα οποία έχουν χαθεί και θα πάρουν τους αυριανούς πολίτες ένα βήμα πάρα πέρα.

Ας δώσουμε στον χρόνο που ζούμε αυτή την περίοδο, την σημασία που του αξίζει, να μην βιαστούμε να κλειστούμε στον εαυτό μας για να ζήσουμε ποιοτικά.

Ας κάνουμε το σπίτι μας εκκλησία, για να συναντήσουμε τους άλλους μέσα στον σπίτι μας, ας τους φροντίσουμε, ας τους στηρίξουμε για να νιώσουμε όμορφα και να περάσουμε αυτό το Πάσχα ευχαριστιακά.

Καλή Ανάσταση!

Μαρία Λεωνίδου, Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ζευγαριών, Σύμβουλος Παιδιών και Εφήβων.

Δημοσιεύτηκε από τον Maria Leonidou-Anakoufisis center

Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνικές επιστήμες με ψυχολογία (Bsc) στο ανοικτό πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Συνέχισε τις σπουδές της στο Online and Distance Education (MA) και δημιουργεί την 1η διαδικτυακή πλατφόρμα earktos.com η οποία εξειδικεύεται στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Ολοκληρώσε την τετραετή της μετεκπαίδευση της στην Συστημική Ψυχοθεραπεία στον Συστήμικό Ινστιτούτο Κύπρου. Ασχολείται με την θεραπεία ψυχικών διαταραχών όπως άγχος, φοβίες, ψυχώσεις, ψυχαναγκασμούς, κατάθλιψη και εξαρτήσεις. Είναι σύμβουλος οικογένειας, ζευγαριών παιδιών και εφήβων. Τον Ιανουάριο του 2019 ίδρυσε το “Κέντρο Ανακούφισης” anakoufisis.com και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος και ψυχοθεραπεύτρια. Έχει δουλέψει σε πολυδύναμα Κέντρα της Λευκωσίας καθώς και σε γραμμές στήριξης. Είναι εγγεγραμμένο μέλος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ψυχοθεραπευτών Κύπρου. Είναι εγγεγραμμένο μέλος της EFTA European Family Therapy Association. Στον ελεύθερο της χρόνο απολαμβάνει την παρέα πολύτιμων φίλων, αθλείται, ακούει μουσική, βλέπει ταινίες και περπατά με τους σκύλους της. Περήφανη μητέρα τεσσάρων παιδιών. · Ατομική Ψυχοθεραπεία (Ενήλικων και εφήβων)-Θέματα που αφορούν σχέσεις και επικοινωνία, σχέσεις γονέων-παιδιών, βία απώλεια καταθλιπτικές συμπεριφορές, άγχος, προβλήματα υγείας , τραύμα κ.α · Συμβουλευτική Γονέων, παιδιών και εφήβων. · Θεραπεία Ζευγαριών · Ομαδική Ψυχοθεραπεία · Διαδικτυακές Συνεδρίες (skype: Κέντρο Ανακούφισης)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: